Šiuo metu šiukšlių išvežimo kaina gyvenant 50 kvadratinių metrų bute siekia apie 4,8 euro. Pradėjus veikti naujai atliekų rūšiavimo gamyklai, ši kaina galėtų padidėti apie 1–1,5 euro, iki maždaug 6 eurų.

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybės atstovai teigia, kad bandys šio padidėjimo išvengti.

Trečiadienį Vilniaus tarybos posėdyje turėtų būti pritarta tam, kad Miesto ūkio ir transporto departamento vadovui Valdui Juodžiui būtų suteiktas įgaliojimas atstovauti vilniečių interesus neeiliniame visuotiniame „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro“ (VAATC) akcininkų susirinkime.

Sostinės meras Remigijus Šimašius sakė, kad savivaldybė sieks, jog naująją gamyklą pastačiusi įmonė „Energesman“ laikytųsi anksčiau pasiektų susitarimų.

„Jeigu jie nesutiks, tada eisime ginčytis į teismą“, – nurodė jis.

R. Šimašius taip pat teigė, kad „Energesman“ naujai gamyklai pasirinko netinkamą technologiją ir iš esmės tik pasinaudojo Europos Sąjungos lėšomis.

„Mes jau buvome su jais sutarė dėl kainos sumažinimo, tačiau „Energesman“ akcininkai atsisakė patvirtinti tą sutarimą“, – priminė Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius.

Jis taip pat pasakojo, kad derybų su „Energesman“ metu sulaukė pačių įvairiausių pageidavimų ir juos įvardijo kaip „vilkinimo taktiką“.

„Jau artimiausiu metu turėtų prasidėti naujos gamyklos eksploatacija. Tačiau tai yra pokytis, kuris gyventojams turėtų sukelti tik tokią naštą, kuri yra pagrįsta“, – sakė VAATC vadovas Tomas Vaitkevičius.

DELFI jau anksčiau rašė, kad paskutinę praeitų metų dieną Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė, kad mechaninio-biologinio apdorojimo įrenginių operatore „Energesman“ sutiko sumažinti savo įkainį 27,4 proc. – nuo 40,26 eurų iki 31,60 eurų (be PVM).

Tačiau 2013 metais viešai skelbtą operatoriaus konkursą laimėjusios „Energesman“ akcininkai šio susitarimo nepatvirtino.

VAATC sutartis su „Energesman“ pasirašyta 20 metų, tad skaičiuojama, kad jeigu įmonės akcininkai įkainio sumažinimui būtų pritarę, Vilniaus gyventojai per tą laikotarpį būtų sutaupę apie 40 mln. eurų.

Vilniaus miesto savivaldybei priklauso 74,94 proc. VAATC akcijų, o likusios tenka Vilniaus, Ukmergės, Trakų, Švenčionių, Šalčininkų, Širvintų rajonų ir Elektrėnų savivaldybėms.

„Energesman“ atliekų rūšiavimo gamykla pastatyta naudojantis ES struktūrinių fondų lėšomis – jai skirta 34,5 mln. eurų.