Miesto taryba patvirtino dar pernai Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) nustatytus vandens įkainius. Vilniuje, Vilniaus rajone, Šalčininkuose ir Švenčionyse kubinio metro šalto vandens kainą nutarta padidinti nuo 4,22 Lt 4,37 Lt. Pagal įstatymus, pakeitimai gali įsigalioti tik nuo rugsėjo.

Taip pat nustatyta ir vandens „pardavimo kainą“, paprastai tariant – abonentinis mokestis. Visi gyventojai, kurie už šaltą vandenį atsiskaito pagal butuose įrengtus „Vilniaus vandenims“ priklausančius skaitiklius, mokės 3,24 Lt abonentinį mokestį. Tie, kurių vandens skaitikliai nepriklauso „Vilniaus vandenims“, turės mokėti po 1,96 Lt.

Daugiabučio namo įvade esantys vandens skaitikliai kainuos 8,23 Lt per mėnesį – šį mokestį mokės ne kiekvienas butas, o visas namas. Tiesa, pagal įvadinius skaitiklius atsiskaito labai nedidelė dalis Vilniaus daugiabučių. Daugiausiai tokio tipo prietaisų yra senuose bendrabučio tipo pastatuose. Juose visas suvartotas vanduo lygiomis dalimis padalijamas visiems butams.

Taip pat nustatytas abonentinis mokestis individualių namų savininkams. Jis turėtų siekti 2,44 Lt per mėnesį.

Vilnius – vienintelis šalies didmiestis, kuriame vandens vartotojai nemoka abonentinio mokesčio.

A. Zuokas: kaina turėjo kilti anksčiau

Vilniaus meras Artūras Zuokas trečiadienį žurnalistams teigė, kad vandens kainą pakelti turėjo dar ankstesnės kadencijos miesto taryba.

„Kaina paskutinį kartą buvo peržiūrėta 2001 m. Per šitą dešimties metų laikotarpį daug kas gyvenime pasikeitė. Vien tiktai energetiniai ištekliai pabrango 47 proc. Mes vykdome VKEKK sprendimą, kuris buvo priimtas prieš keletą mėnesių. Netgi jau praeita taryba turėjo atsižvelgti į tą siūlymą, bet dėl politinių motyvų tai nebuvo padaryta. Bet kuriuo atveju, aš matau, kad mes garantuosime mažiausią kainą Vilniuje, lyginant su kitais miestais“, - sakė A. Zuokas.

Anot mero, vandens kainos padidinimas „Vilniaus vandenims“ per metus duos apie 3 mln. litų papildomų pajamų.

DELFI primena, kad sprendimas kelti vandens kainą sostinėje galėjo būti priimtas dar pernai, tačiau buvo ilgai atidėliojamas. Spėliota, kad tai buvo susiję ir su savivaldos rinkimais. Pasiūlymas įvesti abonentinį mokestį politikų darbotvarkėje atsidūrė dar sausį.

„Vilniaus vandenys“ skaičiuoja, kad kiekvienas mėnuo delsimo kelti vandens kainą bendrovei kainuoja apie 200 tūkst. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją