Dienraštis „Lietuvos žinios“ šeštadienį rašo, kad, tyrimo duomenimis, net 86 proc., Lie­tu­vos gy­ven­to­jų no­ri vi­sus sa­vo fi­nan­si­nius rei­ka­lus tvar­ky­ti be jo­kios pa­gal­bos iš ša­lies, ta­čiau be­veik pu­sė gy­ven­to­jų - 47 proc. - sa­ko nie­ko ne­sup­ran­tan­tys apie vie­nas po­pu­lia­riau­sių tau­py­mo ir in­ves­ta­vi­mo pa­slau­gų.

„Ty­ri­me da­ly­va­vę res­pon­den­tai iš Lie­tu­vos par­odė įdo­mią ten­den­ci­ją: kai kal­ba­me apie fi­nan­si­nį raš­tin­gu­mą, esa­me ga­na ka­te­go­riš­ki. Nors be­veik pu­sė Lie­tu­vos gy­ven­to­jų nu­ro­dė, kad jiems trūks­ta su­pra­ti­mo apie fi­nan­si­nių pa­slau­gų vei­ki­mo pri­nci­pus, ki­ta di­de­lė apk­lau­sos da­ly­vių da­lis, ar­ba 43 proc., tei­gė, jog ži­no pa­kan­ka­mai ir su­pran­ta, kuo ski­ria­si, tar­ki­me, pen­si­jų fon­dai nuo gy­vy­bės drau­di­mo“ , - sa­kė bend­ro­vės „A­vi­va Lie­tu­va“ fi­nan­sų di­rek­to­rė Ri­ta No­gė.

Pasak „Lietuvos žinių“, fi­nan­sų ir kre­di­tų val­dy­mo aso­cia­ci­jos pre­zi­den­tas Ma­rius Jan­so­nas pri­pa­ži­no pa­si­gen­dąs gy­ven­to­jų fi­nan­si­nio są­mo­nin­gu­mo. Pa­vyz­džiui, sa­va­ran­kiš­kai rink­da­mie­si an­tros pa­ko­pos pen­si­jų fon­dus gy­ven­to­jai pa­si­ren­ka ne pa­čius nau­din­giau­sius. „Taip pat bū­na, gy­ven­to­jams pa­sa­kai, kad už būs­to pa­sko­lą jie ga­li mo­kė­ti per pus ma­žes­nes pa­lū­ka­nas. Bet jie ver­čiau ban­kui mo­kės dvi­gu­bai dau­giau, nei kon­sul­ta­ci­jai iš­leis ke­lis šim­tus li­tų“, - sa­kė jis.

M. Jansono ma­ny­mu, ka­te­go­riš­kas po­žiū­ris į fi­nan­sų kon­sul­tan­tus yra ne­tin­ka­mo švie­ti­mo pa­sek­mė. „Vi­du­ri­nė­se mo­kyk­lo­se ir uni­ver­si­te­tuo­se žmo­nėms ne­išaiš­ki­na­ma, kad kiek­vie­nas tu­ri dirb­ti sa­vo dar­bą ir pri­rei­kia de­šim­ties me­tų, kad ga­lė­tum kom­pe­ten­tin­gai, at­sa­kin­gai pri­im­ti spren­di­mus. Juk jei­gu fi­nan­si­nin­kas ir sta­ty­bi­nin­kas ap­si­keis­tų dar­bu, ne­bū­tų nei tvar­kin­gų fi­nan­sų, nei ge­rai pa­sta­ty­to na­mo“, - svars­tė jis.

Tie­sa, M. Jan­so­nas pa­ste­bė­jo, kad Vil­niu­je gy­ven­to­jų po­žiū­ris šiek tiek ski­ria­si nuo, pa­vyz­džiui, Kau­no ir Klai­pė­dos gy­ven­to­jų. Anot jo, pri­im­da­mi spren­di­mą ir veng­da­mi klai­dų vil­nie­čiai su­tin­ka už kon­sul­ta­ci­ją su­mo­kė­ti 200-300 li­tų. Tuo tar­pu Kau­ne ir Klai­pė­do­je gy­ven­to­jai lin­kę pa­sik­liau­ti vien sa­vo ži­nio­mis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)