Kaip pranešė Vilniaus apygardos administracinis teismas, jam pateikti preliminarūs Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus (VASA) duomenys rodo, kad iki šių metų pabaigos teismas gali gauti maždaug 5 tūkst. prašymų dėl nesumokėtos vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą priteisimo.

Tuo metu 2020–2021 metais teisme iš visų atliekų administratorių būdavo gaunama apie 1 tūkst. tokių bylų.

VASA BNS teigė, jog taip įvyko dėl darbo su skolininkais cikliškumo.

„Tai yra įprastas procesas, darbas su skolininkais vyksta tam tikrais ciklais, tad šiuo etapu yra didelis dėmesys skiriamas išieškoti skolas, kurių nepavyko susigrąžinti priminimų ir ikiteisminio skolų išieškojimo stadijoje“, – BNS nurodė administratorius.

Pasak VASA, nesulaukus mokėjimo laiku yra siunčiami priminimai, bandoma susisiekti el. paštu ir telefono numeriais. Jei gyventojai po šių veiksmų rinkliavos nesumoka, jų duomenys yra perduodami skolų išieškojimo įmonei.

Teismo teigimu, šios rūšies bylų nagrinėjimas reikalauja didelių teismo personalo ir finansinių valstybės išteklių.

„Kiekvieną dieną teisme nagrinėjamos iš anksto paskirtos įvairios administracinės bylos, skelbiami teismo sprendimai, todėl skubiai kasdien priimti papildomai didelį skaičių teismo įsakymų yra didžiulis iššūkis teisėjams ir visam teismo personalui“, – pranešime cituojama teisėja, laikinai atliekanti vidaus administravimo funkcijas, Jovita Einikienė.

Pasak teismo, paprastai byla dėl vietinės rinkliavos priteisimo turi būti išnagrinėta per vieną darbo dieną. Skolininkai šiose administracinėse bylose yra tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, turintys nuosavybės teise ar valdantys nekilnojamojo turto Vilniaus regione.

„Didžioji dalis atsakovų ir skolininkų nesinaudoja teismų elektroninių paslaugų portalo paslaugomis, todėl priimtas teismo įsakymas ar prašymas siunčiamas registruotu laišku, kuris teismui gali kainuoti iki penkių eurų. Pažymėtina, kad vienoje byloje paprastai prireikia išsiųsti ne vieną registruotą laišką, bandant įteikti procesinius dokumentus atsakovams ar skolininkams“, – sakoma pranešime.

Anot teismo, prašomos priteisti sumos svyruoja nuo kelių iki keliasdešimt tūkstančių eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)