Apie prasidėjusius naujuosius mokslo metus vilniečiams jau pranešė dar Rugsėjo 1-osios išvakarėse pradėjusios formuotis transporto spūstys ir išaugę žmonių srautai miesto gatvėse. Nuo pietų mieste jau šurmuliuoja daugybė žmonių, kavinių prieigose netrūksta lankytojų.

Penktadienio vakarą sostinės barai buvo sausakimši.

Vilniaus užeigų šeimininkai planuoja, kad šis šurmulys pirmųjų rugsėjo dienų vakarais persikels ir į barus, visgi naktinės ekonomikos asociacijos „NaktA“ vadovas Raimondas Pranka Delfi sako, kad klientų srautai rugsėjį neišauga taip smarkiai, kaip būtų galima pagalvoti.

„Taip, pasijunta, kad žmonių daugiau, kad jie aktyvesni, bet kažko labai ypatingo nebūna, ir niekas rugsėjo pradžiai ypatingai nesiruošia. Nėra taip, kad rugsėjo 1 d. vakarą kažkaip daugiau geriama, tiesiog sugrįžusiems studentams smagu susitikti ir apšnekėti vasarą bei prasidedančius mokslus“, – kalba R. Pranka.

Jis pažymi, kad reikia nepamiršti, jog jau penkerius metus įsigyti alkoholinius gėrimus Lietuvoje galima tik nuo 20 metų amžiaus, o tai reiškia, kad „pusė studentų iš barų klientūros eliminuota“.

„Studentai mums svarbūs, bet jų sugrįžimas į miestą tikrai nedaro tokios įtakos, kad apyvartos augimą skaičiuotume 10-20 proc. Tiesiog rugsėjį apskritai viskas suaktyvėja, nes žmonės grįžta po atostogų, todėl būna nuosaikus apyvartų padidėjimas ir vėl pamažu grįžtama į žiemos ritmą“, – sako asociacijos „NaktA“ vadovas.

Dalis darbuotojų – į mokslus


Tiesa, pašnekovas atkreipia dėmesį, kad prasidėję mokslo metai barus ir restoranus neretai priverčia dairytis naujų darbuotojų, nes dalis vasarą dirbusių studentų to daryti nebegali.

Raimondas Pranka

„Paskutines dvi savaites daug kas intensyviai ieško naujų žmonių. Bet per rugsėjo mėnesį viskas susinormalizuoja, visi tų darbuotojų susiranda. Studentai atvažiuoja, susitvarko savo aplinką, pasižiūri, ką reikės mokytis, ir ima ieškoti darbo“, – aiškina R. Pranka.

Jam pritaria ir šešis gastrobarus „Plus Plus Plus“ Vilniuje valdančios bendrovės „Pliusai“ vadovas Aurimas Zimnickas. Pasak jo, personalo formavimo trikdžių rugsėjo pradžioje tradiciškai būna, bet jie nėra dideli ir ilgai netrunka.

„Tam tikras persiskirstymas vyksta. Dalis studentų, vasarą pas mus dirbusių pilnu etatu, grįžta į mokslus ir padirbėti ateina vakarais ar savaitgaliais, todėl kažkiek reikia papildomų žmonių. Kita vertus, jau spalį baigiasi lauko kavinių sezonas, tad tų darbuotojų natūraliai reikia mažiau“, – sako A. Zimnickas.

Krepšinis ir „Sostinės dienos“


„Pliusų“ vadovas sako, kad pirmąjį rugsėjo savaitgalį gastrobarų apyvarta turėtų išaugti, o tai lems ne tik sugrįžę studentai, bet ir tradicinės „Sostinės dienos“ bei vėlyvomis penktadienio ir sekmadienio popietėmis vyksiančios svarbios Lietuvos krepšinio rinktinės rungtynės su Graikijos ir JAV komandomis pasaulio čempionate.

„Studentai mūsų verslui yra svarbūs, bet apyvartos šuolis laukia ir dėl kitų veiksnių – krepšinio rungtynės ir „Sostinės dienos“. Per jas centre veikiančiose įstaigose klientų tikrai būna daugiau. Todėl tikimės labai gero savaitgalio“, – teigia A. Zimnickas.

„Sostinės dienų“ reikšmę Vilniaus restoranams ir barams akcentuoja ir asociacijos „NaktA“ vadovas R. Pranka, tačiau jis pažymi, kad ne visiems šis renginys išeina į naudą.

„Taip, centrinės miesto dalies barams „Sostinės dienos“ teigiamą įtaką tikrai daro, nes po koncertų ar prieš juos ateina daugiau žmonių, ypač jei oras geras. Bet tiems, kurie įsikūrę toliau nuo centro šis renginys gal net ir pakenkia, nes nuvilioja žmones“, – svarsto R. Pranka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją