„Vykdome vilniečiams duotus pažadus paversti sostinės šilumos ūkį modernia ir efektyvia šilumos gamybos ir tiekimo sistema, leidžiančia užtikrinti miestui pigią ir ekologišką šilumą bei elektros energiją“, - sakė „Vilniaus energijos“ prezidentas Žanas Sakrestas (Jean Sacreste).

Pasak jo, per keletą metų ketinama modernizuoti visas sostinės šilumos ūkiui priklausančias jėgaines. Per pirmuosius dvejus „Vilniaus energija“ metus į elektrines jau investuota 45 mln. litų. Per artimiausius trejus metus numatyta investuoti dar apie 50 mln. litų.

Pirmojo bloko rekonstrukcijos tikslas buvo padidinti įrengimų efektyvumą, patikimumą, optimaliai naudoti kurą. Be to rekonstruoto bloko įrengimai atitiks visus Europos Sąjungos norminių dokumentų keliamus reikalavimus tokiems įrenginiams, tiek produkcijos kokybei, tiek ekologijai.

Baigus bloko modernizaciją, bus atlikti bandomieji deginimai įvairiomis kuro rūšimis – gamtinėmis dujomis, mazutu bei orimulsija. Jų metu bus patikrinti ir galutinai suderinti nauji įrenginiai. Katilo rekonstrukcijos darbai buvo patikėti ALSTOM Power (Anglija) ir SIEMENS (Vokietija) kompanijoms.

Bandymų metu bus laikomasi visų aplinkosaugos reikalavimų, juos stebės specialistai iš aplinkosaugos institucijų. Stebėti bandymus „Vilniaus energija“ taip pat ketina pakviesti savivaldybės atstovus bei žurnalistus.

„Vilniaus energija“ didžiulį dėmesį skiria ekologijai, todėl jos jėgainių į aplinką išmetamų teršalų kiekis yra mažesnis negu valstybės institucijų nustatytos normos.

„Mes nuolat ieškome sprendimų, leidžiančių užtikrinti vilniečiams maksimaliai ekologišką šilumos energijos gamybą“, - sakė J.Sacreste. Jis garantavo, kad tuo atveju, jeigu bendrovė apsispręs pradėti deginti orimulsiją, ji tai darys tik sumontavusi visus būtinus valymo įrenginius ir gavusi leidimus iš visų reikiamų valstybės priežiūros institucijų.

Per paskutiniuosius dvejus metus šilumos energijos kaina Vilniaus gyventojams mažėjo jau du kartus. „Vilniaus energija“ sostinės gyventojams šilumą tiekia stabiliu 10,125 ct/kWh be PVM tarifu ir Vilniaus mieste kartu su Grigiškėmis, Salininkais ir Trakų Voke centralizuota šiluma aprūpina daugiau nei 195 tūkst. butų.

„Vilniaus energija“ priklauso didžiausiai Europoje energetikos paslaugų kompanijų grupei „Dalkia”. Vilniaus centralizuoto šildymo sistemos kompanijai buvo išnuomotos 15 metų laikotarpiui 2002 metų vasario 1 dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją