Birželio viduryje Seimas pritarė kaitinamojo tabako, turinčio pridėtinio kvapo ar skonio, uždraudimui, kuris įsigalioja šių metų spalio 23 d. Šis draudimas kilo Europos Komisijos iniciatyva, todėl bus taikomas visose Europos Sąjungos šalyse narėse. Analogiški draudimai jau kurį laiką galioja įprastoms cigaretėms, joms sukti skirtam tabakui ir elektroninėms cigaretėms.

Vis dėlto naujasis draudimas nepalies rūkymui skirtų kaitinamųjų produktų, kurių sudėtyje nėra tabako. O tokių prekybos vietose galima rasti vis daugiau.

Pavyzdžiui, kaitinimui skirtą įrenginį „Glo“ ir jam skirtas kaitinamojo tabako kapsules „Neo“ siūlanti kompanija „British American Tobacco“ neseniai pristatė naujieną – kapsules „Veo“. Jų pakuotė nuo „Neo“ skiriasi tik viena raide ir nedideliu užrašu „Tobacco Free“. Šias kapsules galima rinktis pačių įvairių skonių.

Tabaką „Veo“ kapsulėse pakeitė Rooibos (siauralapio raibsteglio) augalas, tradiciškai žinomas kaip raudonoji arbata.

Kalba apie pagalbą metantiems rūkyti

Bendrovės „British American Tobacco Lietuva“ atstovas Andrius Samuolis Delfi tikina, kad naujasis produktas tikrai nėra susijęs su siekiu apeiti netrukus įsigaliosiantį skoninio kaitinamojo tabako draudimą.

„Tikrai ne, nes „Veo“ – tai dar vienas mūsų siekis suaugusiems nikotino vartotojams ir rūkantiems asmenims pasiūlyti kuo platesnį naujoviškų mažesnės rizikos gaminių be tabako asortimentą“, – teigia A. Samuolis.

Elektroninių cigarečių rūkymas

Pasak jo, panašius gaminius kompanija „British American Tobacco“ Lietuvoje jau buvo pristačiusi 2021 m., todėl „Veo“ tik praplės mažesnės rizikos gaminių asortimentą: „Žinome, kad rūkantys asmenys siekia visiškai atsisakyti tabako, o „Veo“ yra svarbus žingsnis šiame procese.“

Tiesa, bendrovės atstovas pripažįsta, kad daugiau kaip 50 proc. kaitinamojo tabako „Neo“ asortimento Lietuvoje sudarė produktai su pridėtiniais kvapais ar skoniais.

„Iqos“ įrenginį ir „Heets“ kapsules siūlantis didžiausias kaitinamojo tabako produktų gamintojas „Philip Morris Baltic“ Delfi teigia, kad kaitinamųjų produktų be tabako kompanija neparduoda. Į klausimą, ar jų asortimente gali atsirasti vėliau, bendrovė neatsakė.

Kiek anksčiau „Philips Morris Baltic“ pranešime žiniasklaidai akcentavo, kad ES reglamentas draus visus kaitinamojo tabako produktus „su aiškiai išreikštais skoniais“.

Delfi klausė, kaip bendrovė ketina traktuoti sąvoką „aiškiai išreikšti“, tačiau pateiktame komentare bendrovė tik pacitavo reglamentą: „Aiškiai juntamas ne tabako kvapas ar skonis, kurį suteikia priedas ar priedų derinys, įskaitant vaisių, prieskonių, žolių, alkoholio, karamelės, mentolio ar vanilės ir kitus priedus ar jų derinius, ir kuris jaučiamas prieš vartojant ir (ar) vartojant tabako gaminį.“

Tuo metu Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vadovas Arnas Neverauskas teigia, kad žoliniai gaminiai visoje Europos Sąjungoje buvo reglamentuoti dar 2014 m. priimant Tabako produktų direktyvą.

Arnas Neverauskas

„Mūsų žiniomis, per visą šį laikotarpį panašūs gaminiai į Lietuvos rinką įvairių gamintojų buvo tiekti jau ne kartą, nuo jų apyvartos yra surenkamas akcizo mokestis. Atsižvelgiant į šiuos aspektus pažymėtina, kad įvairūs gamintojai nuolat atnaujina ir peržiūri savo siūlomų gaminių spektrą, taip suteikdami vartotojams naujas patirtis. Mūsų vertinimu, tokia praktika yra įprastinė ir nėra niekaip susijusi su reguliaciniais pokyčiais“, – pažymi A. Neverauskas.

Prievaizdai nieko blogo neįžvelgia

Bandymų apeiti netrukus įsigaliosiantį kaitinamojo tabako su skoniais draudimą neįžvelgia ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD).

„Rinkoje jau ne vienus metus yra parduodami kaitinamieji žoliniai gaminiai, kurie nepatenka į Europos Sąjungos Tabako produktų direktyvos bei Lietuvos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo sritį, kadangi juose nėra tabako ir jų gamybai naudojamos įvairios arbatžolės bei kitos žolelės“, – Delfi nurodo NTAKD Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėjas Gintaras Karanda.

Todėl, jo teigimu, tokie gaminiai kaip „Veo“ nėra naujovė ir tikėtina, kad su įvedamais skonių draudimais kaitinamajam tabakui jie nelabai susiję.

Kaitinamasis tabakas

Tyrimai rodo, kad kaitinamojo tabako gaminių vartojimas Lietuvoje auga. 2020 m. atlikto Eurobarometro tyrimo duomenimis, kaitinamojo tabako vartojimo paplitimas Lietuvoje viršija ES vidurkį. Kaitinamo tabako gaminius bent kartą gyvenime bandė 10 proc. apklaustųjų (16 vyrų ir 6 proc. moterų), kai ES vidurkis – 6 proc.

Pagal NTAKD 2021 m. atlikto tyrimo duomenis, kaitinamuosius tabako gaminius bent kartą gyvenime buvo išbandę 17,9 proc. 15–64 m. amžiaus Lietuvos gyventojų. Kaitinamųjų tabako gaminių vartojimo paplitimas buvo didesnis tarp vyrų nei moterų, taip pat tarp 15–34 m. amžiaus gyventojų (32,2 proc.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)