Klaipėdoje prekybos centre plaukų laką įsigijęs pirkėjas nustėro. Kilus įtarimui dėl įsigytos prekės ir nulupus aerozolio plėvelę, paaiškėjo, kad flakonas ne plaukų lako, o baldų polirolio, tad kokia medžiaga viduje – neaišku. Be to, paaiškėjo, kad tai ne išskirtinis atvejis, mat tokių produktų apstu didžiuosiuose prekybos centruose visoje Lietuvoje. Tačiau plaukų lako platintojai Lietuvoje tvirtina apie tokį akibrokštą nieko nežinantys. „ Iš kur mes galime žinoti, juk ne mes gaminame, mes importuojame ir prekiaujame. Aš negaliu nieko teigti, nes nesu to matęs, plėvelė užklijuota ant viršaus. Jūs klausinėjate taip, lyg mes viską būtume žinoję“, - „Info dienai“ sakė platinimo įmonės vadovas Vytautas Iliničius.

Prekės platintojai Lietuvoje sako neabejojantys, kad baldų polirolio flakono viduje tikrai plaukų lakas. Esą aerozolio balionėlis gali būti kitas, nes šio produkto gamintojai Lenkijoje tokių flakonų pagamintų Didžiojoje Britanijoje galėjo įsigyti pigiau arba turėjo atliekamų.

Tyrimą pradėjusi valstybinė ne maisto produktų inspekcija aiškinsis, ar buvo sumaišytas pats produktas, ar tik flakonai. „Tyrimas pradėtas nuo mažmeninės prekybos. Įmonė turi pateikti įsigijimo dokumentus, turime nustatyti, kaip prekės pateko į parduotuves, nes pirkėjas buvo suklaidintas, norėjo nusipirkti plaukų laką, o nusipirko neaišku ką. Vėliau tyrimas bus atliekamas pas didmenininką, kad būtų nustatyta, iš kur prekė įvežta, ar tai atsitiktinis atvejis, ar ne“, - „Info dienai“ sakė gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Elena Rinkevičienė.

Inspektoriai neatmeta, kad apie Lenkijos gamintojų savivalę Lietuvos bendrovė galėjo ir nežinoti. Tačiau, pasak E. Rinkevičienės, tai - ne pasiteisinimas: „Nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, įmonė privalėjo žinoti, ką perka“.

Anot Vilniaus universiteto chemijos fakulteto polimerų chemijos katedros vedėjo profesoriaus Ričardo Makuškos, jei paaiškėtų, kad vietoj plaukų lako iš tiesų purkštas baldų polirolis, pasekmės vartotojams būtų skaudžios. „Tai gali sukelti alergines reakcijas, pažeisti plaukus, po to reikalingas plaukų atstatymas. Jau nekalbant apie tai, kad plaukai nebus gražūs“, - „Info dienai“ tvirtino R. Makuška.

Pasak specialistų, plika akimi vien tik papurškus baldų polirolio ir plaukų lako atskirti, kuris yra kuris, beveik neįmanoma. Baldų polirolio naudojimo instrukcijoje perspėjama, kad šią priemonę galima naudoti tik pagal paskirtį. Valstybinė ne maisto produktų inspekcija žada per porą savaičių išsiaiškinti ar parduodamuose flakonuose yra plaukų lakas, ar baldų polirolis. Iš prekybos ši prekė kol kas neišimta.