Sėkmingą teisininko karjerą JAV padaręs verslininkas 1992 m. nusprendė atvažiuoti į Lietuvą.

„Persikelti į Lietuvą buvo geriausias mano sprendimas. Čia aš pradėjau verslą, Suomijoje sutikau žmoną, su kuria Lietuvoje gyvename 18 metų. Turime tris vaikus, kurie kalba lietuviškai, angliškai ir suomiškai, studijuoja prancūzų, lenkų kalbas“, – DELFI kalbėjo M. Jakulis-Jasonas, 1992 m. Vilniuje įsteigęs teisinių paslaugų bendrovę „AAA Law“, dar po dvejų metų jis įkūrė verslo ir NT įmonių grupę „AAA“.

Išeivių iš Lietuvos sūnus gimė Vokietijoje, vėliau visa šeima persikėlė į JAV. Verslininkas Niujorke buvo padaręs sėkmingą advokato karjerą.

„Kai vyriausiam kontoros partneriui pasakiau, kad išeinu ir ketinu gyventi Lietuvoje, jis man atsakė: „You're crazy (išprotėjai – DELFI)“. Taigi išvažiuodamas į Lietuvą aš nutraukiau visus darbo ryšius su JAV. Man buvo labai svarbu, kad pasisektų Lietuvoje. Juk negalėjau grįžti atgal po nesėkmės. Aš tiesiog labai bijojau nesėkmės, todėl Lietuvoje dirbau septynias dienas per savaitę 24 val. per parą“, – prisiminė pašnekovas.

Taip sunkiai dirbti jam teko bent trejus metus.

„Tuo metu kiti Amerikos lietuviai, bandę čia kurti verslus, JAV turėjo kitus darbus, kurių neatsisakė. Jie manė, kad jeigu nepasiseks čia, tada grįš atgal. Tuo metu aš naujai įmonei Lietuvoje buvau atsidavęs 100 proc.”, – sėkmingo verslo priežastį įvardijo M. Jakulis-Jasonas, šiuo metu patenkantis į turtingiausių Lietuvos žmonių šimtuką.

„Lietuvoje sunkumas yra tas, kad pradžioje būni vienas. Pavyzdžiui, Suomijoje gali gauti pinigų pradžiai, kitos paramos, o čia to trūksta. Galbūt dabar yra daugiau šios infrastruktūros, tačiau jos vis dar yra mažiau nei kitose šalyse. Čia turi nusiteikti, kad vienam reikės visas problemas spręsti ir pinigų susirasti. O tai tikrai gali būti sunku. Tačiau žmonėms, kurie mėgsta iššūkius, čia patinka“, – pridūrė verslininko žmona Liisa Leitzinger, kartu su bendraminčiais įkūrusi Vilniaus tarptautinę mokyklą.

Investicijų grąžą atsiims tik anūkai

Iš teisinių paslaugų uždirbtus pinigus verslininkas investavo į NT Lietuvoje, po kurio laiko pradėjo įsigyti viešbučius. 1995 m. verslininkas atidarė svečių namus „Mano Liza“, vėliau 2000 m. Senamiestyje nusipirko penkių žvaigždučių viešbutį „Radisson Blu Astorija”, o 2012 m. atidarė prabangiausią sostinėje „Kempinski“ viešbutį.

„Mūsų požiūriu, čia yra tinkama vieta investuoti. Juk mes pinigus investavome Lietuvoje, o ne kur nors kitur“, – tvirtino verslininkas, kuris „Globalios Lietuvos apdovanojimuose 2013” buvo nominuotas už investicijų pritraukimą.

Pasiteiravus, ar apsisprendimo nenulėmė lietuviška kilmė, verslininkas sakė: „Žinoma, mano tėvai yra lietuviai, aš pats negimiau ir neužaugau Lietuvoje. Čia atvažiavau todėl, kad jaučiu ryšį su šia tauta“.

„Galėčiau pridurti, kad investicijos kartais tikrai yra emocinės. Juk atėjus sunkesniems laikams kažkas kitas imtų ir saugiai padėtų turimus pinigus kur nors Šveicarijos bankuose ar perkeltų į Skandinaviją, tačiau mano vyras laikosi pozicijos, kad kai Lietuvoje yra sunkus metas, čia investuoja dar daugiau“, – pridūrė L. Leitzinger.

M. Jakulis-Jasonas tvirtino, kad jo šeima ne tik investavo į verslą, bet ir ne pelno siekiančią mokyklą, kurioje mokosi apie 200 vaikų.

Į prabangius viešbučius verslininkas nusprendė investuoti įvertinęs tai, kad jo teisinių paslaugų įmonės klientai dažniausiai yra užsieniečiai.

„Mūsų teisinių paslaugų įmonėje daugiausiai klientų yra iš užsienio. O dažniausiai viešbučių gyventojai taip pat yra užsieniečiai. Taigi svarbu, kokį įspūdį jie susidaro apie Lietuvą. O atvažiavus pirmas įspūdis yra apie viešbutį. Mūsų nuomone, atidaryti „Kempinski“ buvo labai svarbu, nes Lietuvai reikia aukšto lygio viešbučio. Prieš mėnesį, kai Lietuva pirmininkavo ES Tarybai, vienu metu jame gyveno 11 Europos šalių vadovų“, – tvirtino jis.

Buvusį telegrafo pastatą, kuriame dabar įsikūrė „Kempinski“ viešbutis, verslininkas įsigijo prieš daugiau nei dešimt metų, viešbutį buvo planuota atidaryti anksčiau, tačiau dėl paveldosauginių reikalavimų ir krizės darbai užtruko. Į prabangiausią sostinės viešbutį verslininkas investavo 140 mln. Lt.

„Kalbant apie investicijų grąžą pinigine prasme, mes juokaujame, kad jas turbūt atsiims tik mūsų anūkai, kai jau bus grąžintos visos paskolos“, – juokavo L. Leitzinger.

„Mane labai džiugina, kad viešbutį atidarėme tinkamu laiku. Ši investicija labiau yra skirta vaikams ir anūkams“, – pridūrė M. Jakulis-Jasonas.

Paklaustas, kokias naujas investicijas planuoja, verslininkas konkrečių planų tvirtino neturįs.

„Dabar reikia išgarsinti Lietuvos vardą, kad ją žinotų daugiau žmonių. Tai yra tik laiko klausimas, nes kasmet atvažiuoja vis daugiau žmonių iš kitų šalių. Jeigu jų įspūdžiai būna geri, jais pasidalija su kitais žmonėmis, taip vienas kitas čia pradeda verslą, kiti susiranda žmoną ar vyrą“, – sakė M. Jakulis-Jasonas.

Jo sutuoktinė svarstė, kad galbūt galima imtis kokio nors paslaugų verslo.

Pašnekovai pasakojo, kad vaikų sprendimu visus metus gyvena Lietuvoje.

„Prieš porą metų žiemą gyvenome Floridoje, kur nuolat šilta ir šviečia saulė. Tada turėjome šeimos susitikimą, kuriame sprendėme, ką toliau darysime. Aš buvau už sprendimą žiemą praleisti Floridoje, tačiau vaikai norėjo grįžti į Vilnių, nes jiems čia įdomiau, jie gyvena tarptautinėje atmosferoje. Taigi pardavėme namą Floridoje ir visus metus gyvename čia“, – pasakojo verslininkas.

Jis gyrė gyvenimo kokybę Vilniuje.

„Vienas iš mūsų sūnų pasakojo, kad dauguma jo klasės draugų Floridoje nieko nežino apie Lietuvą, jų požiūris į pasaulį yra labai provincialus, o Vilniuje jie auga tarptautinėje aplinkoje. Miestas gražus, čia yra ir opera, ir baletas, ir filharmonija, teatras. Čia gyvenimas yra daug spalvingesnis nei Floridoje. Galiu pasakyti, kad gyvenimo kokybė Vilniuje yra labai gera“, – sakė M. Jakulis-Jasonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (285)