Prieš kurį laiką šią istoriją aprašė DELFI. Pirmadienį solidarumo tinklu „Gyvenimas per brangus“ pasivadinusi aktyvistų grupė savo interneto puslapyje pasidalijo nauju pranešimu.

„Kelis mėnesius trukusi kova dėl dviejų atleistų „Casa Della Pasta“ darbuotojų galiausiai baigėsi pergale – vienam iš darbuotojų, Ahmedui, buvo sumokėtas priklausantis mėnesio atlyginimas. Džiaugiamės šia pergale, kuri buvo pasiekta žmonių solidarumu ir viešu spaudimu darbdaviams“, – rašoma jame.

Protestuodama prieš, jos teigimu, nesąžiningą elgesį su buvusiais restorano darbuotojais iš Indijos ir Pakistano, grupė organizavo kelias viešas akcijas. Vieną vakarą grupelė jaunuolių užėjo į maitinimo įstaigą ir viešai perskaitė reikalavimus lietuvių ir anglų kalba. Po to surengė pora piketų prie restorano.

„Po antrojo piketo, kuriame pasirodė ir pats savininkas, vėl pakartojęs, kad jis nežino jokio Ahmedo, vienas iš restorano vadybininkų, Genaro, susisiekė su darbuotoju (keista kaip jie žinojo su kuo susisiekti, jei nepažinojo tokio žmogaus) ir pasiūlė spręsti šią „nemalonią“ situaciją.

Šios derybos tęsėsi visą mėnesį, o darbdaviai vis netesėjo pažado sumokėti atlyginimą. Galiausiai, balandžio 8 d. su darbuotoju buvo visiškai atsiskaityta“, – paskelbė „Gyvenimas per brangus“.

DELFI paprašė restorano „Casa Della Pasta“ patvirtinti arba paneigti, kad su darbuotoju buvo visiškai atsiskaityta. Taip pat paaiškinti, kodėl tai padaryta, jeigu anksčiau restorano vadovai neigė, faktą, kad tokį darbuotoją apskritai turėjo.

Redakciją pasiekė tokio turinio angliškai parašytas laiškas iš Fabio Manconi restorano el. pašto dėžutės:

„Kadangi su policija ir teisininkais einame prieš šiuos asmenis, mes taip pat pranešime apie bet kuriuos laikraščius, kurie parašys arba publikuos bet ką, kas susiję su „Casa Della Pasta“. Aš žinau, kad vaikinas iš Indijos grasino mano picų kepėjo šeimai naktį skambindamas telefonu, tykodamas prie darbo ir prašydamas pinigų.

„Casa Della Pasta“ niekada nemokės nė euro žmonėms, kurie pas mus nedirbo. Šią savaitę pakviesiu visus laikraščius publikuoti visą tiesą su įrodymais, istorija, kurią jie sukūrė ir visu čia esančiu netikrumu. Visiškai akivaizdu, kad kažkas siekia pakenkti „Casa Della Pasta“, tačiau mes nepasiduosime!

Be to, direktorius lygina vaizdo įrašus, taigi pranešime apie visus, kurie dėl to atsakingi“.

DELFI nepavyko susisiekti minėtu „solidarumo tinklu“ – į el. laiškus ir skambučius telefonu niekas neatsakė.

Tačiau kitas restorano darbuotojas, anksčiau papasakojęs savo istoriją, patvirtino, kad buvęs darbdavys visiškai atsiskaitė ne tik su juo pačiu, bet ir užsieniečiu, kurio darbo restorane faktą darbdavys neigė.

„Sodros“ duomenimis, bendrovė „Ajo makaronai“, kuri valdo minėtą restoraną, turi 31 darbuotoją. Vasario mėnesį visų jų oficialaus atlyginimo („ant popieriaus“) vidurkis buvo 288,41 Eur.

Valstybinės darbo inspekcijos Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vedėja Irina Janukevičienė DELFI informavo, kokių veiksmų imtasi dėl minėtos bendrovės:

„Įmonė „Ajo makaronai“ buvo tikrinama šių metų vasario mėnesį pagal pranešimą dėl viešojo intereso. Tikrinimo metu nustatyti darbo teisės bei darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimai. Tai yra: dirbo ne pagal grafiką, nesilaikė Darbo kodekse nustatytų darbo valandų per savaitę apribojimų, darbuotojai dirbo be darbui reikalingų sveikatos pažymų ir kt. Darbdavys buvo patrauktas administracinėn atsakomybėn, jam skirta bauda“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)