Pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, per metus vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos augo visų ekonominės veiklos rūšių įmonėse ir įstaigose, labiausiai – žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo (27,1 proc.), kitoje aptarnavimo (26 proc.) bei meninėje, pramoginėje ir poilsio organizavimo (15,8 proc.) veiklose, pranešė Statistikos departamentas.

Statistikų teigimu, darbo sąnaudų pokyčiams įtakos turėjo nuo sausio 1 dienos padidinta minimalioji mėnesinė alga, dirbtų valandų skaičiaus pasikeitimai, valstybės skirtos subsidijos, išaugusios išmokos už prastovas, išmokėti didesni priedai gydymo įstaigų darbuotojams, kovojantiems su COVID-19 bei kitos priežastys.

Pirmąjį ketvirtį, palyginti su praėjusių metų paskutiniu ketvirčiu, valandos darbo sąnaudos statybos ir paslaugų įmonėse, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo 8,4 proc., iš jų verslo įmonėse – 10,2 proc.

Sąnaudos didėjo beveik visų ekonominės veiklos rūšių įmonėse, įstaigose ir organizacijose: nuo 1,5 proc. (viešojo valdymo ir gynybos, privalomojo socialinio draudimo veiklos) iki 18,1 proc. (kitos aptarnavimo veiklos), o sumažėjo kasybos ir karjerų eksploatavimo veikloje – 0,5 proc.

Pokyčiams per ketvirtį labiausiai įtakos turėjo dirbtų valandų skaičiaus pasikeitimai, valstybės subsidijos dėl COVID-19 įmonėms, išaugusios išmokos už prastovas bei kitos priežastys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)