Skaičiuojama, kad po pasaulinių karų Baltijos jūroje dar vis yra likę apie 9 tūkstančius minų. Būtent šių sprogmenų neutralizavimas sausumoje ir po vandeniu yra pagrindinė Povandeninių veiksmų komandos užduotis.

„Lietuvos regionę esame daugmaž išsivalę, bet kiekvienais metais sviedinių dar vis randama. Nedaug, po 4–5, bet Latvijos ir Estijos pakrantėse yra penkis kartus daugiau. Valymus darome ir prie Latvijos, ir prie Estijos krantų. Mūsų padalinys dirba jūroje, bet kartu vykdome ir krantinių apžiūras. Joks NATO laivas neįplaukia be mūsų patikros. Mums nereikia karo atvejų, kad išžvalgytume krantinę“, – Laisvės TV. Pinigų kanalo laidai „Man už tai moka“ aiškino M. Mažeika.

Toks narų dalinys yra vienintelis Lietuvoje.

„Inžinieriai Kaune irgi turi panašius narus, bet jie orientuoti į ežerų žvalgybą. Mes esame jūriniai, neriame jūroje, žvalgybą darome jūroje“, – tvirtino jis.

Narai išminuotojai

M. Mažeika pasakojo, kad dar būdamas studentas Lietuvos karo akademijoje dalyvavo varžybose PVK taurei laimėti ir būtent ten jis susipažino su šiuo daliniu.

„Kaip čia atsidūriau? Dalyvaujant varžybose sužinojau, kas yra Povandeninių veiksmų komanda, atvažiavau į pokalbį, man viską aprodė ir tada buvo priimtas sprendimas, kad mano tarnybos vieta bus būtent čia“, – „Man už tai moka“ laidai pasakojo pašnekovas.

Modestas skaičiuoja, kad norint tapti naru išminuotoju gali prireikti net penkerių metų. Kodėl? Pirmiausiai reikia žinoti, kad narai skirstomi į tris kategorijas. Pirmiausiai, baigus bazinį naro kursą kariui suteikiama naro kvalifikacija. Tokie narai gali vykdyti užduotis po vandeniu iki 30 metrų gylio, naudojant suspausto oro įrangą.

Narai išminuotojai

Aukštesnė narų kategorija – naro išminuotojo padėjėjas. Jais tampa narai baigę specialius narų išminuotojų kursus Lietuvoje ir užsienio šalių narų mokyklose.

Galiausiai, aukščiausia kategorija – naras išminuotojas Jais tampa patyrę naro išminuotojo padėjėjai, kurie papildomai baigia aukštesnio lygio išminavimo ir nardymo vadovo kursus. Jie vadovauja nardymo darbams, išminavimo užduotims, veda mokymus jaunesniems kariams.

„Norint tapti naru išminuotoju, pirmiausiai, reikia noro. Tiesiog norėti. Šiais laikais jaunimas silpsta, darosi tingus ir per atrankas pasimato, kad žmonės pabuvę 12–15 val. mažame diskomforte, atsisako tęsti atrankas ir tiesiog palieka mūsų įstaigą net neprasidėjus smagumui. Atsakant į jūsų klausimą, ko reikia žmogui, tai noro ir motyvacijos. Noro pažinti kažką, tobulėti, nestovėti vietoje“, – įsitikinęs jis.

M.Mažeika tvirtina, kad į atrankas ateina žmonės prisižiūrėję įvairių veiksmo filmų ir tikisi, kad jie iškart pavirs super kariais ir galės elgtis lygiai taip pat, kaip vaizduojama filmuose. Tačiau realybė yra kiek kitokia, iki vaizduojamo super kario turi praeiti ilgas ir varginantis mokymo procesas.

„Žinojau, kur einu. Kad būtų lengviau atrankos laikotarpyje, paprastai tariant, turi susigalvoti priežastis, kodėl tam tikra užduotis yra atliekama būtent čia ir dabar. Pavyzdžiui, nešu sunkią valtį, bet tą darau, kad sugedus varikliui, vis tieks teks nešti valtį.

Jeigu tuo momentu palūši ir neneši, tai kam tu reikalingas komandai? Taip turi žiūrėti į atrankos procesą, o ne tikėtis, kad viskas bus pateikta lėkštutėje ir viskas bus padaryta už tave“, – Laisvės TV. Pinigai kanalui sakė jis.

Daugiau apie naro išminuotojo profesiją, jo darbo užkulisius ir Karinių jūrų pajėgų Povandeninių veiksmų komandą pasakojama „Laisvės TV. Pinigai“ kanalo laidoje „Man už tai moka“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją