Apie tai „Delfi“ informavo darbuotojams teisme atstovavusi advokatė Renata Tatol. Tuo metu „Kevin“ komunikacijos skyriaus vadovė Aira Buškutė atsakė, kad įmonė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimą gerbia ir su juo sutinka.

„Dar praėjusiais metais atsiskaitėme su ieškovais teismo nustatyta tvarka, sumokėjome netesybas bei padengėme visas su bylinėjimusi susijusias išlaidas. Tad džiaugiamės, kad šioje istorijoje jau padėtas galutinis taškas“, – sakė ji.

Sprendimo nepakeitė

Apie „Kevin“ ir jos buvusių darbuotojų ginčą „Delfi“ skelbė 2021 metų rudenį.

2017 metais įsteigta „Kevin LT“ savo pavadinimą į „Open Banking LT“ pakeitė 2020 metų kovo 2 dieną. Įmonės buveinės adresas – Vilniaus Konstitucijos pr. 21A, jai vadovavo Pavelas Sokolovas. Šiuo metu įmonės akcininkais yra 4 fiziniai asmenys, tarp kurių ir P. Sokolovas, ji yra bankrutuojanti.

Nuo 2017 metų birželio 9 dienos iki 2020 metų liepos 21 dienos vienu iš įmonės akcininkų buvo ir Tadas Tamošiūnas, šiuo metu dirbantis įmonės „Kevin EU“ generaliniu direktoriumi. 2018 metais įsteigta „Kevin EU“ iš viso turi 30 akcininkų, tarp kurių Austrijoje, JAV, Suomijoje, Nyderlanduose, Estijoje ir Lietuvoje registruotos įmonės, fiziniai asmenys. Vienas jų – T. Tamošiūnas. Įmonės buveinės adresas – Lvivo g. 25-104, Vilnius.

Kaip nurodoma apeliacinį „Kevin EU“ ir „Open Banking LT“ skundą nagrinėjusio Vilniaus apygardos teismo 2021 metų rugpjūčio 12 dienos nutartyje, keturi asmenys (K. S., T. N., K. M. ir M. T. H.) siekė prisiteisti su darbo santykiais susijusias sumas. Jie į pirmos instancijos – Vilniaus miesto apylinkės – teismą kreipėsi dėl neišmokėtų darbo užmokesčių, delspinigių, kompensacijų už nepanaudotas atostogas, netesybų už uždelsimo atsiskaityti laiką ir bylinėjimosi išlaidų priteisimo.

Projektų ir produktų vadovu dirbęs K. S. iš abiejų atsakovių įmonių iš viso reikalavo 34.244,64 euro. Nutartyje dėstoma, kad „Open Banking LT“ su K. S. ieškiniu nesutiko. Nors pripažino, kad susidūrus su finansiniais sunkumais, vėlavo sumokėti 2019 metų liepos–spalio mėnesių darbo užmokestį, nesutiko, kad ieškovas dirbo keliems darbdaviams.

Į K. S. atvejį panašūs ir kiti trys ieškovai. Vyresniuoju programuotoju dirbęs T. N. iš abiejų atsakovių įmonių iš viso reikalavo 53.265,06 euro. Informacijos apsaugos vadovu dirbęs K. M. iš abiejų atsakovių įmonių iš viso reikalavo 74.156,71 euro. Ketvirtasis darbuotojas – M. T. H. iš abiejų atsakovių įmonių reikalavo 19711.35 euro neišmokėto darbo užmokesčio, 0,07 proc. delspinigių už kiekvieną praleistą kalendorinę dieną ir 6 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio netesybų.

Plačiau aprašyta čia.

Vilniaus miesto apylinkės teismas 2021 metų gegužės 6 dienos sprendimu ieškovų ieškinį tenkino iš dalies ir priteisė nurodytas sumas. Sprendimo nepakeitė nei Vilniaus apygardos, nei Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

2022 metų gegužės 26 dienos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė, neskundžiama ir įsiteisėja nuo priėmimo dienos.

R. Tatol pastebėjo, kad už tinkamą darbo teisinių santykių įforminimą yra atsakingas darbdavys ir, jeigu tai nėra padaroma, kaip teisingai pasisakė teismas, ginant darbuotojų teises, darbo sutarties sąlygos (taip pat ir tais atvejais, kai vienu metu faktiškai dirbama keliems darbdaviams, o darbo sutartis formaliai yra sudaryta tik su vienu) gali būti nustatytos iš darbo sutarties šalių elgesio, atliekamų veiksmų, kitų reikšmingų aplinkybių apie faktinį sutarties vykdymą.

„Be to, šiuo atveju, darbdaviai neišvengė ir maksimalaus dydžio atsakomybės už tai, kad laiku neatsiskaitė su darbuotojais – atsakovių nesąžiningas ir piktybiškas vengimas atsiskaityti su ieškovais nutraukus darbo santykius bei ieškovų kaltės dėl neatsiskaitymo laiku nebuvimas sudarė pagrindą priteisti jiems iš atsakovių įstatyme nustatyto maksimalaus dydžio netesybas“, – „Delfi“ sakė ji.

„Sodros“ duomenimis, birželio 7 dieną „Kevin EU“ turėjo 134 darbuotojus, kuriems balandį mokėtų atlyginimų vidurkis siekė 4172,35 euro (apie 2,5 tūkst. eurų į rankas).

„Verslo žinios“ anksčiau skelbė, kad „Kevin“ kurį laiką nesitraukė iš slaptos įdarbinimo programėlės „MeetFrank“ dešimtuko pagal gautų gyvenimo aprašymų skaičių. Taigi yra vienas populiariausių darbdavių.

Balandį pranešta, kad įmonė pritraukė didžiausią savo rizikos kapitalo investiciją – 65 mln. JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)