Apie 300 iš maždaug 900 „Lifosos“ darbuotojų praėjusią savaitę prie Vyriausybės susirinko į mitingą, reikalaudami užtikrinti bendrovės veiklos tęstinumą.

Įmonės vadovybė tikina, kad bendrovė negali normaliai veikti, kadangi ją riboja sankcijos, šiuos teiginius mitinge kartojo ir įmonės darbuotojų profsąjungos atstovai.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė rusų oligarchui A. Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į ES sankcionuojamų asmenų sąrašą.

Tačiau už tarptautinių sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje atsakingos FNTT direktoriaus pavaduotojas A. Valeika tikina, kad įmonės teiginiai apie pražūtingą sankcijų poveikį nėra tiesa.

Delfi tema: Audrius Valeika

Anot jo, visų pirma, sankcijos „Lifosą“ kontroliuojančiam oligarchui neatsirado be reikalo, visų antra, kasdienėms įmonės operacijoms jokios kliūtys nėra daromos.

„Reikia suprasti vieną dalyką – sankcijos buvo įvestos ne už mažareikšmius dalykus. Rusijai jos taikomos, nes ši šalis netikėtai ir be jokios priežasties užpuolė Ukrainą. Ir tos sankcijos negali būti įgyvendinamos, žiūrint pro pirštus ir leidžiant oligarchams, tam pačiam A. Melničenkai, gauti naudą“, – laidoje „Delfi tema“ sakė A. Valeika.

Jo teigimu, A. Melničenka yra vienas pagrindinių Rusijos oligarchų, „labai reikšmingai prisidedantis prie to, kad raketos skrenda į Ukrainą ir stipriai remiantis Rusijos pasirinktą kelią“.

Verslo vykdymas nėra apribotas

Pasak pareigūno, Lietuvos valstybė pasirinko modelį, kad sankcijos „Lifosai“ bus įgyvendinamo per laikinąjį administratorių. Juo gegužę buvo paskirta bendrovė „Valnetas“ su partneriais – advokatų profesine bendrija „Noor legal“ ir finansinių technologijų įmone „Banking Lab“.

„Laikinasis administratorius netrukdo, negali ir neturi įgaliojimų trukdyti verslo veiklai. Jo pagrindinė funkcija – prižiūrėti, kad sankcijos nebūtų pažeistos. Nenorėčiau sutikti su bendrovės teiginiais, nes verslo vykdymas nėra apribotas. Prižiūrima tik tai, kad Rusija ir sankcionuoti asmenys negautų jokios naudos“, – teigė FNTT vadovo pavaduotojas.

Pasak jo, A. Melničenkos bandymas apeiti sankcijas buvo fiksuotas dar pačioje karo pradžioje, kai likus dienai iki jo įtraukimo į sankcionuotų asmenų sąrašą, trąšų verslo akcijas perleido savo žmonai.

„Duomenų, kad po to pati „Lifosa“ būtų bandžiusi apeiti sankcijas, neturime. Bet ne tai svarbiausia. Laikinasis administratorius ir reikalingas, kad tai neįvyktų ir nereikėtų aiškintis, kai jau įvyks. Karas vyksta dabar ir lėšos sankcionuotų asmenų neturi pasiekti dabar. Todėl vykdomos prevencinės priemonės“, – pažymėjo A. Valeika.

Liepos 3-iąją „Lifosą“ valdanti Rusijos kapitalo grupė „EuroChem“ pranešė, kad bendrovė gali būti laikinai konservuojama, o su Lietuvos valdžia nepavykus sutarti dėl jos veiklos normalizavimo bus konsultuojamasi dėl gamyklos likimo apskritai. Konservavimo metu dalį darbuotojų žadama išsaugoti.

Taip nutarta po daugiau kaip metus trunkančių tiekimo grandinės sutrikimų ir amoniako trūkumo, Vyriausybei pritaikius „Lifosai“ sankcijas ir paskyrus laikinąjį administratorių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)