Finansų ministro teigimu, siūlymas pateikiamas kaip panacėja kovojant su pigesniais maisto produktais Lenkijoje, tačiau pagrindinė mažesnių kainų Lenkijoje priežastis - euro atžvilgiu nukritęs zloto kursas.

„Zlotas dabar yra nuvertėjęs, o kainos atitinkamai Lenkijoje taip sparčiai neišaugo, tad susidarė laikinai tokia situacija, kad Lietuvoje už tą pačią prekę reikia sumokėti truputį brangiau negu Lenkijoje, skaičiuojant eurais. Kovoti su valiutų kursų pasikeitimais aukojant tam didelę dalį viešųjų pajamų iš biudžeto, kurios yra skirtos švietimo, socialinėms, sveikatos apsaugos reikmėms, yra tikrai ne tas kelias. Juo labiau kad ir problemos mastas, manau, yra smarkiai perdėtas", - ketvirtadienį po Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo žurnalistams sakė R. Šadžius.

Anot šias įstatymo pataisas įregistravusio Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno Kęstučio Daukšio, pritarus lengvatiniam 5 proc. PVM tarifui, būtiniausi maisto produktai „pigtų, dėl to didėtų vartojimas ir augtų šalies ekonomika".

Tačiau, pasak finansų ministro R. Šadžiaus, tikėtis, kad sumažinus PVM tarifą tučtuojau atpigs atitinkamos prekės yra naivu.

„Pirkėjai, nuėję į parduotuvę, žiūri ne į tai, kiek procentų pasikeitė PVM tarifas, bet į tai, kiek tie produktai kainuoja eurais. Vartotojai nemąsto mokesčių tarifų terminais. Patirtis rodo, kad sumažinus PVM, skirtumą, kurio negauna valstybės biudžetas, pasidalina gamintojai ir tarpininkai bei prekybininkai", - sakė R. Šadžius.

Anot premjero Algirdo Butkevičiaus, kalbėti apie tai, kad artimiausiu metu būtų priimta tokia pataisa - nerealu.

„Diskutuoti reikia, bet reikia įvertinti ir tai, kaip atsilieps pajamų surinkimui, planuojamų išlaidų didinimui kitiems metams", - po Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Jeigu Seimas pritartų, lengvatinis 5 proc. PVM tarifas būtų taikomas 12 maisto produktų: duonai, makaronams, kruopoms, pienui, kefyrui, sviestui, šviežiai mėsai, šviežioms žuvims, aliejui, miltams, daržovėms ir vaisiams bei cukrui.

Siūloma lengvatinį 5 proc. PVM tarifą būtiniausiems maisto produktams pradėti taikyti nuo 2017 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)