„LPK anksčiau skaičiavo tarp 1 proc. ir 3 proc. BVP smukimą. Šiandien dienai prognozė leidžia kiek pozityviau tikėtis. Jeigu bus 1 proc. BVP susitraukimas, tai jau geras pasiekimas Lietuvai. Jeigu šiuos metus pabaigsime truputį blogiau, tai kiti metai bus vienareikšmiškai sunkesni. Nes reikia suvokti, kad EURIBOR per šiuos 6 mėn. pabrango beveik tris kartus. Bet žmonės ir verslas to dar nepajautė, o po naujųjų metų tas sustojimas bus, matyt, ženklesnis“, – Eltai trečiadienį teigė V. Janulevičius.

„Bet vienu ar kitu atveju, sakyčiau, kad mums, kaip mažai ekonomikai, susiduriančiai su geopolitikos ir logistikos iššūkiais, rezultatai yra neblogi“, – pridėjo jis.

Tuo metu, pasak „Hanner“ valdybos pirmininko Arvydo Avulio, nors Lietuva yra priklausoma nuo geopolitinės aplinkos, 2023 m. pabaigoje galima tikėtis geresnių rezultatų, nei yra prognozuojama.

„Prognozės visada yra prognozės. Jos, kaip ir oro prognozės, kartais pasitvirtina, kartais ne. Mano nuomone, Lietuvos ekonomika šiuo metu yra patenkinamoje būklėje. Bet mes tiesiog labai daug priklausome nuo aplinkos, nuo to, kas vyksta Europoje, kas vyksta visame pasaulyje. Ir manau, kad lietuviai yra pakankamai darbšti tauta, verslininkai yra išradingi. Manau, kad metai baigsis geresniais rezultatais, nei prognozuoja ekonomistai“, – Eltai sakė A. Avulis.

Elta primena, kad Finansų ministerijai atnaujinus Ekonominės raidos scenarijų, projektuojama, jog šiemet Lietuvos BVP susitrauks 0,4 proc., o kitais metais galima tikėtis ekonomikos atsigavimo ir 1,7 proc. augimo. Birželį ministerija prognozavo, kad Lietuvos BVP šiemet smuks 1 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją