Lie­tu­vos sta­tis­ti­kos de­par­ta­men­to duo­me­ni­mis, pra­ei­tais me­tais Aly­taus ap­skri­ty­je gy­ve­no per 152 tūkst. žmo­nių, t. y. be­veik 3 tūks­tan­čiais ma­žiau ne­gu 2012-ai­siais. 

Gy­ven­to­jų ma­žė­ji­mas yra pa­grin­di­nė prie­žas­tis, ko­dėl daž­nas nuo­mos sa­lo­nas sto­vi ant ban­kro­to slenks­čio. Ypač daug ne­ten­ka­ma jau­ni­mo, ku­ris iš­vyks­ta į už­sie­nį di­des­nės lai­mės ieš­ko­ti. O jis yra pa­grin­di­nis nuo­mos sa­lo­nų klien­tas.

„Da­bar nė­ra kam nuo­mo­tis suk­ne­lių ar kos­tiu­mų“, – tei­gia Ra­mu­nė, pa­gei­da­vu­si ne­įvar­dy­ti nei nuo­mos sa­lo­no, nei pa­var­dės.

Ki­to pro­gi­nių dra­bu­žių nuo­mos sa­lo­no „Šar­li­na“ va­do­vė Li­na Ja­ru­še­vi­čie­nė įsi­ti­ki­nu­si, jog nuo­mos salo­nai ap­skri­tai iš­nyks: „Maž­daug po pen­ke­rių me­tų.“

Va­do­vė pa­sa­ko­ja be­si­lan­kan­ti įvai­rių ko­lek­ci­jų pri­sta­ty­muo­se Ita­li­jo­je. Ita­lai ste­bi­si, kad suk­ne­les ji už­sa­ko ir per­ka nuo­mai. Ten pro­gi­nių dra­bu­žių nuo­mos ver­slo nė­ra.

Žie­ma yra ma­ta­vi­mo ir ap­si­žiū­rė­ji­mo lai­kas, ruo­šia­ma­si va­sa­ri­nėms ar bent jau šil­tes­nių orų ves­tu­vėms. Tad tai, kas su­ren­ka­ma šil­tuo­ju me­tų lai­ku, iš­lei­džia­ma žie­mos iš­lai­doms.

„Vis­kas iš­si­ba­lan­suo­ja, žie­mą kar­tais net ne­su­ren­ka­me pi­ni­gų pa­tal­pų nuo­mai, o kur dar at­ly­gi­ni­mai?“ – pa­sa­ko­ja Ra­mu­nė, ma­nan­ti, kad mies­te su­ma­žė­jus gy­ven­to­jų da­bar nuo­mos sa­lo­nų yra per daug.

Nuo­mos kai­nos ir­gi smar­kiai kri­tu­sios. Štai ves­tu­vi­nę suk­ne­lę ga­li­ma lai­ki­nai dė­vė­ti už 700 li­tų, o anks­čiau bū­tų te­kę pa­klo­ti ke­liais šim­tais dau­giau. Iš­leis­tu­vių ar ki­tų pro­gų suk­ne­lių nu­oma prieš ke­le­rius me­tus svy­ra­vo apie 400 li­tų, o da­bar sie­kia tik 100–150 li­tų.

Ma­da vė­luo­ja

Ves­tu­vi­nių suk­ne­lių ma­dos vė­jai Lie­tu­vo­je pa­pras­tai pa­pu­čia ke­le­riais me­tais vė­liau ne­gu už­sie­ny­je. „Šar­li­nos“ sa­vi­nin­kė L. Ja­ru­še­vi­čie­nė sa­ko, jog ki­to­se vals­ty­bė­se šį se­zo­ną ma­din­gos pūs­tos, va­di­na­mo­sios „tor­ti­nės“ suk­ne­lės. „Ta­čiau lie­tu­vai­tės pa­gei­dau­ja kuk­les­nių suk­ne­lių, daž­niau­siai iš tiu­lio ar ši­fo­no“, – pa­tir­ti­mi da­li­ja­si po­nia Li­na.

Nuo­mos sa­lo­nų prak­ti­ko­je pa­si­tai­ko at­ve­jų, kai nuo­ta­ka no­ri ne­tra­di­ci­nio ves­tu­vi­nio rū­bo. Štai nuo­mos sa­lo­no „Bal­to­ji da­ma“ sa­vi­nin­kė Ri­man­ta Ta­cio­nie­nė pa­sa­ko­ja, kad vie­na jau­no­ji sa­vo ves­tu­vių die­ną pa­gei­da­vo vil­kė­ti juo­dą suk­ne­lę: „Lie­tu­vo­je tai la­bai ne­įpras­ta.“

Ne­įvar­dy­to nuo­mos sa­lo­no dar­buo­to­ja Ra­mu­nė pa­sa­ko­ja, jog pa­si­tai­kė jau­na­mar­tė, ku­ri vie­toj si­jo­no pa­gei­da­vo kel­nių: „Ap­skri­tai bū­si­mos žmo­nos daž­nai sa­ko, kad jei ga­lė­tų, ves­tu­vių die­ną mū­vė­tų džin­sus.“

Ki­to Aly­taus nuo­mos sa­lo­no dar­buo­to­ja, pa­no­ru­si lik­ti vi­siš­kai ne­įvar­dy­ta, tei­gia, esą trum­pos suk­ne­lės vis dar yra ne­tra­di­ci­nis pa­si­rin­ki­mas ves­tu­vių šven­tei: „Bet pa­ma­žu at­si­ran­da vis dau­giau no­rin­čių­jų.“

Kad ir kaip ten bū­tų, L.Ja­ru­še­vi­čie­nės įsi­ti­ki­ni­mu, lie­tu­vės ne­lin­ku­sios eks­pe­ri­men­tuo­ti ir ren­ka­si kla­si­ki­nius va­rian­tus. Be to, di­de­lę įta­ką ren­kan­tis ves­tu­vi­nį ap­da­rą tu­ri ir tė­vai. „Šar­li­nos“ va­do­vė pa­sa­ko­ja, jog vie­na nuo­ta­ka jau bu­vo iš­si­rin­ku­si suk­ne­lę, ta­čiau ki­tą kar­tą at­va­žia­vo su sa­vo tė­vais, bū­si­mais uoš­viais ir jau­no­jo se­ne­le. 

„Mo­čiu­tė pa­sa­kė, kad jai ta suk­ne­lė ne­pa­tin­ka, ir vis­kas. Nuo­ta­ka jos ne­vil­kė­jo“, – įdo­mų nu­ti­ki­mą pri­si­mi­nė L.Ja­ru­še­vi­čie­nė.

Nuo­mos sa­lo­nai Aly­tu­je iš­gy­ve­na ne pa­čius ge­riau­sius lai­kus. Ma­žė­jan­tis gy­ven­to­jų skai­čius daž­nai pri­ver­čia pa­si­trauk­ti ir už­ver­ti du­ris. Kaip sa­kė „Bal­to­sios da­mos“ sa­vi­nin­kė R.Ta­cio­nie­nė, šis ver­slas yra se­zo­ni­nis.