Kelios dienos prieš Kovo 8-ąją gėlių augintojams ir prekeiviams buvo neramios. Pirmieji skubėjo kuo greičiau nuskinti visas užaugintas tulpes, jas išvežioti po Lietuvą. Į mūsų šalį riedėjo dešimtys sunkvežimių su tūkstančiais gėlių iš užsienio. Gėlių salonų darbuotojai dirbo ir naktimis, kad tik spėtų pasirengti šios dienos prekybai.

Vakar šiltnamiuose buvo skinami paskutiniai žiedai. “Kauno diena” lankėsi Kėdainiuose, kur jau keletą metų užauginama šimtai tūkstančių tulpių. Šiltnamių darbuotojos vakar jau galėjo ramiau atsikvėpti po kelias dienas trukusio spartaus darbo, tačiau vis dar pakavo ir į dėžes krovė paskutines gėles.

Poreikis didėja

Lietuvoje yra keli dideli šiltnamių ūkiai, kuriuose auginama šimtai tūkstančių tulpių. Didžiausią konkurenciją jiems sudaro Lenkijos ūkininkai, sugebantys tulpes užauginti pigiau.

Gėles importuojančios bendrovės “Vaidrena” atstovai sakė, kad šiemet iš Olandijos į Lietuvą tulpių bus atvežta nedaug. “Vietos augintojai atsigauna, jie tapo stiprūs mūsų konkurentai, todėl iš užsienio atsivežėme labai nedaug gėlių”, - sakė bendrovės atstovai.

Lietuvos dekoratyvinių augalų ir gėlių augintojų draugijos vadovo Alvido Lukoševičiaus paskaičiavimais, kol kas vietiniai augintojai patenkina apie 20 proc. poreikių. “Didžioji dalis gėlių importuojama iš Lenkijos, Olandijos”, - sakė jis. A.Lukoševičius mano, kad šiandien Lietuvoje bus parduota tikrai ne mažiau kaip 1 milijonas tulpių.

UAB “Kėdainių šiltnamiai” vienas vadovų Andrius Valevičius teigė, kad tulpių poreikis kasmet didėja. “Sovietiniais laikais Lietuvoje jų buvo užauginama daug, ir iš niekur nereikėjo įsivežti. Tačiau, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, Tarptautinė moters diena buvo sumenkinta, o tulpės neteko paklausos. Kai ši šventė pradėjo atsigauti, augintojai vėl prisiminė tulpes.

Prieš 6-7 metus mes taip pat ėmėmės auginti tulpes, tačiau užsimojome per plačiai, todėl dalį gėlių turėjome išmesti. Tačiau pastaruosius 2-3 metus jos vėl gerai perkamos”, - sakė A.Valevičius.

Prekybininkai pabrangina dvigubai

Vien “Kėdainių šiltnamiai” šiemet užaugino 250 tūkstančių tulpių. Jų sezonas prasideda sausį ir baigiasi kovo pradžioje. “Maždaug 60 proc. tulpių parduodame prieš kovo 8-ąją. Turime stiprių konkurentų. Punioje, Alytaus rajone, ūkininkas augina labai daug tulpių, jas tiekia prekybos tinklams. Mes su jais nebendradarbiaujame, nes keliami dideli reikalavimai, o kaina nėra labai viliojanti”, - pasakojo A.Valevičius.

Pastaraisiais metais tulpių kainos beveik nesikeičia. “Mes jas parduodame po 0,8-1 litą. Patys vežiojame po visos Lietuvos parduotuves, kuriose gėlės kainuoja jau 2-2,5 lito”, - teigė pašnekovas.

Pasak A.Valevičiaus, Olandijoje ir Lenkijoje tulpių galima nusipirkti pigiau. “Lenkijoje šilčiau keliais laipsniais, įrengti geresni šiltnamiai, dėl didesnės rinkos ir kainos mažesnės. Lietuvoje maža rinka. Čia per sezoną parduodama daugiau kaip 3 mln. tulpių, neskaičiuojant tų močiučių, kurios augina po kelis šimtus tulpių”, - teigė A.Valevičius. Bendrovėje dirba dar du jo broliai ir tėvas.

Populiariausios - raudonos

Šiuo metu Kėdainiuose auginama apie 30 rūšių tulpių.

“Galima pasiūlyti visas populiariausias. Turime “Linksmųjų našlių”, kurios buvo etalonas sovietmečiu. Dabar itin populiarios veislės “Barcelona” ir “Strong Gold”. Kovo 8-ajai dažniausiai pageidaujama raudonų tulpių, o kitu metu populiarios geltonos ir oranžinės”, - sakė agronomė Daiva Pranckevičienė.

Šiltnamyje palaikoma 18-20 laipsnių temperatūra. Jeigu ji sumažėja, augimo procesas užsitęsia. “Gėlės skinamos dar nepražydusios. Jas saugojant 5 laipsnių šilumos temperatūroje, galima išlaikyti 2 savaites”, - tvirtino A.Valevičius.

Kol kas pagrindinis “Kėdainių šiltnamių” verslas yra agurkai. “Gal kada nors baigsime su agurkais, auginsime tik gėles. Dabar gėlės tik pagalbinis verslas, kad galėtume žiemą duoti darbo savo darbuotojams, ir jie neišsibėgiotų”, - neslėpė A.Valevičius.

Parduotuvė užsisakė 20 tūkstančių tulpių

Kauno salono “Tarp gėlių” vienas vadovų Aidas Gaidys sakė, kad tulpių poreikis kasmet didėja. “Net ir didžiausi šventės oponentai mato, kad aplinkiniai dovanoja moterims gėles, todėl ir jie neatsilieka”, - sakė A.Gaidys.

Bendrovė tulpes vežasi iš Olandijos. Šiemet užsakyta 20 tūkstančių žiedų. Pernai parduota maždaug tiek pat.

“Perkame Olandijoje, nes ten didesnis pasirinkimas. Be to, mes negalime importuoti iš Lenkijos, tai daro smulkesni prekeiviai, kuriems nebūtini pirkimo dokumentai”, - sakė bendrovės tiekėjas Mindaugas Kvietinskas.

“Svarbu ne gėlių skaičius, bet tai, kaip jos įteikiamos. Pavyzdžiui, mes siūlome įteikti gėles grojant smuikininkui. Jis galėtų pagroti visoms, o paskui kiekvienai įteiktų po gėlelę. Tulpės kainuoja iki 3 litų. Bet tokia dovanėlė moteriai tikrai patiktų”, - šypsosi Aidas.

Požiūris į šventę skiriasi

Etiketo žinovas Arminas Lydeka vyrams pataria Kovo 8-ąją nesveikinti moterų. Anot jo, moteris, sulaukusi sveikinimų šios dienos proga, turėtų įsižeisti. “Tai gėdingas faktas. Moterys, gavusios gėlių šia proga, turėtų pasijusti lyg socialinės atskirties grupės atstovės. Tai primena AIDS, neįgaliųjų dienas”, - sakė jis. Seimo narys priminė, kad kažkada ši diena buvo skirta ne tik moterims, bet ir juodaodžiams.

Anot A.Lydekos, Kovo 8-oji minima visame pasaulyje. “Bet ši šventė populiari tik ten, kur gaji komunizmo ideologija. Ši šventė gali atrodyti priimtina, tik neišanalizavus jos ištakų “, - teigė jis.

Tuo tarpu garsi šokių trenerė Jūratė Norvaišienė mano, kad vyrai turėtų sveikinti moteris. “Jie paprastai būna labai užsiėmę darbu, verslu, o Kovo 8-oji yra proga prisiminti moteris. Joms nesvarbu, kokia proga dovanojamos gėlės”, - nusijuokė moteris.

Anot J.Norvaišienės, šią šventę daug metų lietuviai ignoravo todėl, kad ji atėjo iš sovietmečio. “Buvo metas, kai mes atmetėme viską, kas susiję su anais laikais. Dabar jau atsirenkame, kas buvo blogai, kas gerai”, - sakė trenerė.