Panevėžio LEZ ir Ramygalos pramonės parko atstovai, jeigu būtų pakeistas Laisvųjų ekonominių zonų (LEZ) pagrindų įstatymas, sprendimui leisti veikti karinės pramonės įmonėms neprieštarautų.

Taikys pataisas

LEZ atstovai aiškina, kad tiek praeityje, tiek dabar investuotojai domisi galimybe kurtis šiose zonose ir gaminti gynybos pramonės produkciją.

Beje, Seime jau įregistruotas LEZ pagrindų įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo norima iš draudžiamų ir ribojamų veiklų LEZ pašalinti veiklą, susijusią su valstybės saugumo ir gynybos užtikrinimu, taip pat ginklų, šaudmenų, sprogmenų gamyba, laikymu ar pardavimu.

Jeigu pataisoms būtų pritarta, jos įsigaliotų nuo 2024 metų.

LEZ – patraukliausios vietos

Panevėžio LEZ vadovas Rokas Krivonis pripažino, kad LEZ pagrindų įstatymo pakeitimas – sveikintinas dalykas.

Panevėžio LEZ

„LEZ teritorijos tinkamos atsirasti karinės pramonės įmonėms. Juolab kad tos zonos įrengtos patogiose vietose, kurios tinkamos vystyti karinę pramonę. Juolab kad karinė pramonė pastaraisiais metrais auga ir stiprėja dėl aiškių priežasčių.

Jeigu yra poreikis plėsti LEZ ir vystyti investicijas užsienio įmonėms, tai kodėl gi to nedaryti LEZ teritorijose – tai patraukliausios vietos“, – kalbėjo R. Krivonis ir teigė, kad Panevėžio LEZ pritaikytas tokioms investicijoms.

Laisvas sklypas – vienas

„Panevėžio LEZ patogioje vietoje, yra išvystyta visa infrastruktūra ir sklypai paruošti. Todėl užsienio investuotojams tai būtų labai patraukli vieta. Panevėžio LEZ plotas – 47 ha, bet laisvas sklypas yra likęs tik vienas, kurio dydis apie pusantro hektaro dydžio.

Plėsti Panevėžio LEZ planų yra, bet čia daugiau yra Panevėžio miesto savivaldybės ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos rūpestis“, – informavo Panevėžio LEZ vadovas.

Panevėžio LEZ

Ramygalos PP tiktų

Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis aiškino, kad žino apie LEZ pagrindų įstatymo pakeitimo projektą.

„Tik Panevėžio rajonas neturi LEZ, o yra Ramygalos pramonės parkas (PP). Parko teritorija – 12,4 ha. Manau, kad Ramygalos PP tiktų vykdyti karinių pramonės įmonių veiklą. Visos veiklos tinkamos, jeigu joms neprieštarauja šalies įstatymai.

Todėl su džiaugsmu priimtume pasiūlymus, jeigu jie atsirastų. Juolab kad Ramygalos PP yra geografiškai patogioje vietoje, įrengta visa infrastruktūra ir puikus privažiavimas“, – teigė P. Žagunis.

Turėjo būti panaikintas

Įstatymo pataisas inicijavusios Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) direktorius Vaidas Sabaliauskas sakė, kad šis draudimas galioja nuo pat įstatymo įsiteisėjimo 1996 metais ir turėjo būti panaikintas jau seniai, o tai veiktų kaip papildomas užsienio investicijų pritraukimas.

„LEZ paskirtis yra pritraukti investicijas, o senesniais laikais gynyba buvo demonizuojama – siejama su pavojais. Gynybos pramonei leidus veikti LEZ, yra galimybė vilioti užsienio aukštąsias technologijas į Lietuvą“, – sakė V. Sakalauskas.

Panevėžio LEZ

Lietuvoje – 7 LEZ

Lietuvoje šiuo metu veikia apie 40 įmonių, dirbančių gynybos srityje, jos daugiausia gamina įvairius komponentus, skirtus eksportui.

Šiuo metu LEZ veikia Klaipėdoje, Akmenėje, Kėdainiuose, Šiauliuose, Panevėžyje, Kaune ir Marijampolėje.