Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybė anksčiau skelbė, kad tarptautinis arbitražo teismas savivaldybei ir VŠT iš bendrovių „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ priteisė daugiau nei 83 mln. eurų vertės turto. Savo ruožtu savivaldybė ir VŠT minėtoms bendrovėms turi išmokėti 26,9 mln. eurų reikalavimų sumos, tad galutinė suma turėtų siekti 56,1 mln. eurų savivaldybės ir VŠT naudai. Anot Vilniaus mero Valdo Benkunsko, šie pinigai bus skirti šilumos sektoriui.

„Veolia“ pranešime aiškinama, kad arbitražas nusprendė, jog Vilnius „Veoliai“ turėjo sumokėti 26,8 mln. eurų, o „Veolia“ turėjo sumokėti 44,8 mln. eurų. Taip pat per 7 bylinėjimosi metus sukauptas palūkanas – 16,8 mln. eurų.

„Sudengus kiekvienai šaliai priteistas sumas, „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ sumokėjo 17,9 mln. eurų ir beveik tiek pat susikaupusių palūkanų – viso 34,8 mln. eurų“, – rašoma pranešime.

„Veolia“ ir „Vilniaus energija“ 15 metų (2002–2017 m.) išsinuomojo ir valdė sostinės šilumos ūkį ir, kaip nusprendė tarptautinis tribunolas, pažeidė nuomos sutarties sąlygas neteisėtai pasisavindami apyvartinius taršos leidimus, taip pat pripažino kitus sutarties pažeidimus.

2002 m. Artūrui Zuokui einant mero pareigas, Vilniaus miesto savivaldybė išnuomojo sostinės šilumos ūkį prancūzų bendrovės „Veolia“ dukterinei įmonei „Vilniaus energija“. 2016 m., nuomos sutarties laikotarpiui einant į pabaigą, Stokholmo arbitražo teismą pasiekė byla, kurioje „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ pateikė ieškinį ir nurodė sieksianti 100 mln. eurų dydžio kompensacijos, o Vilniaus miesto savivaldybė ir VŠT – priešieškinį, kuriuo siekė įrodyti, kad nuomos sutartis buvo pažeista.

Tarptautinis tribunolas nustatė, jog nuomos sutartis buvo pasirašyta ne šilumos vartotojų naudai, neapibrėžė aiškių įpareigojimų mažinti šilumos kainas ir leido „Veolia“ ir „Vilniaus energijai“ grąžinti sostinės šilumos ūkį miestui blogesnės būklės nei išsinuomojo jį 2002 m.

Savivaldybė ir VŠT priešieškinius pateikė 2018 m. vasarį: iš „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ pareikalauta atlyginti maždaug 350 mln. eurų žalą. Surinkus papildomus dokumentus ir išsiaiškinus, kad situacija yra dar sudėtingesnė nei atrodė, arbitražui pateiktas papildomas reikalavimas, o 2019 m. spalio mėn. savivaldybė ir VŠT padidino reikalaujamos atlyginti žalos dydį iki daugiau kaip 500 mln. eurų.

„Veolia“ nesutiko su savivaldybės ir VŠT reikalavimais ir tarptautiniam arbitražo tribunolui pateikė savo reikalavimus. Ji siekė, kad būtų konstatuota, jog ji grąžino Vilniaus centralizuoto šildymo ūkį kaip numatyta nuomos sutarties sąlygose, ir reikalavo sumokėti už tam tikrą šiame ūkyje sumontuotą arba kitaip jam perduotą turtą, kuris, „Veolia“ teigimu, priklausė jai. Bendra „Veolia“ reikalauta suma buvo apie 22 mln. eurų.

Savivaldybė ir VŠT padengė du trečdalius arbitražo išlaidų, likusį trečdalį padengė Liuksemburge registruotas rizikos fondas „Profile Investment“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją