„Mes manome, kad yra tikrai nemenka rizika, kad deficitas didės ir didės visų pirma dėl pandeminės situacijos. Matome, antroji banga, pavasaris, klausimas, ar nebus dar viena banga. Lėšų grynai pandemijai suvaldyti nėra numatyta, kaip buvo numatyta 2020 metais“, – teigė V. Vasiliauskas, pabrėždamas, kad jei dalis DNR plano projektų neatitiktų ES reikalavimų, tai turėtų įtakos biudžeto deficitui.

„Jei tik dalis projektų atitiktų, jei tik dalį lėšų gautume, tai deficitas, be jokios abejonės, didėtų. Jei pusė lėšų nebūtų gauta, tai deficitas galėtų būti didesnis 0,8 proc., jei lėšų nebūtų gauta apie 20 proc., tai deficitas galėtų didėti 0,3 proc.“, – sakė jis.

„Kalbant apie dabar pateiktą biudžetą ir rizikų balansą, yra daug rizikos, kad biudžeto deficitas bus didesnis nei dabar pateiktas bazinis variantas su 5 proc. deficitu. Nes į dabartinį projektą nėra įtrauktos potencialiai visos išlaidos, kurios galėtų būti patirtos kovai su COVID-19, ypač ekonominių priemonių kontekste“, – teigė jis.

V. Vasiliauskas taip pat pridūrė, kad kitų metų biudžeto deficito neužtikrintumą lemia ir su Europos gaivinimo fondu susiję neaiškumai bei pensijų didinimas.

„Jei mes darytume analogiją su šių metų biudžetu, didelė dalis tų priemonių, kurios buvo padarytos, bet šių metų biudžete nefigūravo, nėra numatytos ir kitų metų biudžete. Taip pat yra neaiškumų, susijusių su Europos gaivinimo fondu. Į šį biudžetą nėra įtrauktas ir antras papildomas pensijos padidinimas“,– sakė jis pridurdamas, kad visgi Lietuvos banko prognozė dėl kitų metų biudžeto „tikrai yra pakankamai reali ir atsargi“.

Anot V. Vasiliausko, su DNR planu yra per daug skubama.

Tuo tarpu kalbėdamas apie finansų sistemos stabilumą, V. Vasiliauskas didelių rizikų neįžvelgė.

„Kadangi papildomai pinigų per papildomas priemones įliejama šiek tiek mažiau nei 0,5 mlrd. eurų, tai poveikis infliacijai yra maždaug 0,2 proc. punkto. Iš tikrųjų jis nedidelis. Kalbant apie finansų sistemos stabilumą, didesnių grėsmių čia neįžvelgiama“, – Seimo BFK sakė V. Vasiliauskas.

„Taip, nuosmukis bus vienas mažiausių ES, bet atkreipiu dėmesį į deficito skaičių, tai jis prie didesnių“, – pridūrė jis.

Kitąmet numatytas ne blogesnis negu 5 proc. BVP valdžios sektoriaus deficitas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)