Pasak jo, Lietuva neįrodė, kad dėl objektyvių priežasčių šių rodiklių neįmanoma įgyvendinti dabar RRF numatytais terminais.

„Pagal RRF reglamentą, norinti keisti jau esamus rodiklius, jų turi būti neįmanoma pasiekti. Ir tas neįmanomumas turi atsirasti dėl objektyvių priežasčių. EK vertinimu, šiandien tos RRF sąlygos nėra įvykdytos ir dėl to Lietuvai buvo pateikta preliminari Komisijos nuomonė, į kurią Lietuvą galės per mėnesį atsakyti“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė M. Vaščega.

„Kol kas nematome, kad būtų įvykdytos RRF sąlygos, leidžiančios kažkaip atidėti RRF rodiklių įgyvendinimą“, – teigė Komisijos atstovas Lietuvoje.

EK antradienį teigiamai įvertino iš dalies pakeistą RRF Lietuvos dalį, įskaitant skyrių „REPowerEU“, tačiau į Lietuvos prašymą dėl mokesčių reformos kol kas neatsižvelgta. Laikydamasi RRF procedūros, apie preliminarias išvadas EK informavo Lietuvą, kuri per mėnesį turi pateikti galimas papildomas pastabas šiuo klausimu.

Pasak EK atstovybės vadovo, Komisija nėra apskaičiavusi, kiek lėšų Lietuva galėtų netekti, jei neįgyvendintų mokestinių pakeitimų kaip buvo įsipareigojusi. Nors Vyriausybės parengta mokesčių reforma jau pateikta Seimui, jos svarstymas parlamente stringa, sesijos pradžioje koalicijos partneriai sutarė ją svarstyti dalimis.

„Tokie skaičiavimai atliekami tuomet, kai iš tikrųjų atsiranda poreikis juos atlikti, kai atsiranda konkreti situacija. Iš anksto tokių skaičiavimų neatlikinėjame, tiesiog dėmesį stengiamės susikoncentruoti į tai, kaip įgyvendinti RRF kaip numatyta“, – pažymėjo M. Vaščega.

Kaip įprasta, ES Taryba dabar turės keturias savaites EK vertinimui patvirtinti. ES Tarybai pritarus, Lietuva galėtų gauti 150 mln. Eur išankstinį finansavimą „REPowerEU“ lėšomis. Pagal RRF Lietuva 2021 m. rugpjūtį jau gavo 289 mln. Eur išankstinį finansavimą, o 2023 m. gegužę – 542 mln. Eur pirmąją išmoką.

Dabartinė RRF plano Lietuvai vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę.

Pasak M. Vaščegos, vykdyti kitus plane numatytus įsipareigojimus Lietuvai sekasi „gana neblogai“: „Procentiškai, pagal RRF lėšas, kurias yra iki šiol gavusi, Lietuva Europos Sąjungos kontekste atrodo gana neblogai.“

Anot jo, Komisija kol kas yra įšaldžiusi 26 mln. eurų iš pirmojo RRF mokėjimo lėšų. M. Vaščegos teigimu, Lietuva iki spalio 28 dienos dar gali Komisijai pateikti „savo argumentus“, kad sulaikytas finansavimas būtų pervestas. Šią sumą EK užlaikė laukiant, kol Seime bus pateikta mokesčių reforma.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)