Automobiliu atvykus į Trakus visų pirma į akis krenta prie savo nuosavų namų su lentelėmis, pažymėtomis P ženklu, stovintys trakiškiai. Jie mosikuoja minėtomis lentelėmis ir ragina jų kieme pasistatyti automobilį.

„Pavažiavę kiek tolėliau, tiesiog nerasite automobiliui vietos. Pasistatykite jį mūsų nuosavame kieme ir būsite ramūs visą dieną. Prižiūrėsime. Kaina – 5 eurai visai dienai. Pigiau nerasite“, – greitakalbe išrėžė prie pat gatvės stovinti senolė.

Tačiau kiek pavažinėjus tokių siūlytojų sutikta ne vienas ir ne du, nuvykus atokiau nuo centrinės gatvės, tokių gyventojų apmokestintų nuosavų kiemų kainos automobiliui jau svyruoja nuo 2 iki 5 eurų.

Vasaros įkarštis Trakuose

Vandenyje – apstu veiksmo

Savaitgalį Trakuose veiksmas tiesiog virte verda – čia galima išbandyti pačias įvairiausias vandens pramogas – nuo paprasčiausių medinių valčių, vandens dviračių, irklenčių iki jachtų ar ekologiškų saulės energija varomų katerių.

Vandens dviračių kaina daugelyje vietų – 10 eurų valanda.

Pasiteiravus, gal už 3 valandų pasiplaukiojimą suteiktų nuolaidą, nuomininkas atsakė: „Atvykite ne savaitgalį, o darbo dieną, gal ir padarysime nuolaidą, o savaitgaliais – pagrindinis mūsų darbas ir uždarbis, nuolaidų nėra.“

Tačiau paėjėjus kelis šimtus metrų kiek atokiau nuo Trakų pilies, prie vaikų ir jaunimo itin pamėgto supynėmis įrengto parkelio, pavyko rasti vandens dviračius už 7 eurus.

Vasaros įkarštis Trakuose

Prakalbus, kad bene visų nuomininkų paklausinėjus buvo siūloma už 10 eurų, jauni vaikinukai tik šyptelėjo ir atsakė: „Kas ieško, tas randa.“

Čia pat galima išsinuomoti ir irklentes už 7 eurus valandai, o aplink daugelyje vietų – irklenčių nuoma – 10 eurų valandai.

Tiesa, kai kurie verslininkai irklentes iškart siūlė nuomotis 2 valandas už 15 eurų.

Apžvalginis pasiplaukiojimas laiveliais, į kurį gali susėsti ir 10–20 žmonių grupė, žmogui kainuoja 5 eurus už 30 minučių.

„Jei neturite kompanijos, šiek tiek luktelkite ir surinksime grupę. Yra daug pavienių asmenų, norinčių pasiplaukioti. Pamatysite, kokie nuostabūs Galvės ežero vaizdai. Tikrai nepasigailėsite. Įspūdžių pasisemsite į valias“, – bandė įkalbėti šalia laivelio stovintis verslininkas.

Pasiplaukiojimas medine valtimi – vos 5 eurai.

Ne vienas verslininkas siūlė paplaukioti ir jachta. Čia valandos kaina – jau 60–70 eurų iki dešimties žmonių grupei.

Iš tiesų, pažvelgus į Galvės ežerą – vandenyje veiksmas virte verda: čia galima išvysti pačių įvairiausių vandens transporto priemonių viena šalia kitos. Net vietomis tampa nejauku, kad vandenyje gali įvykti avarija.

Kokios kibinų kainos?

Pasiplaukioję apžvalgine ekskursija laiveliu ir pasisėmę įspūdžių, daugelis skuba skanauti Trakuose įprasto maisto – kibinų. Čia jų galima rasti visokiausių skonių: ir su vištiena, ir su grybais, ir su jautiena, ir aviena.

Jų kaina svyruoja – vienoje vietoje pavyko rasti kibiną su vištiena ir už 1,5 euro, o kai kur kainos kiek pribloškė – už poros kąsnių kibiną prašoma 4 eurų. Norint kiek numalšinti alkį, vyrui reikia bent 3–4 kibinų, tad galime paskaičiuoti, kad susidaro solidaus kepsnio kaina.

Vasaros įkarštis Trakuose

„Su šeima pasiėmėme po du kibinus, sultinio, vaikai dar sulčių ir suplojome beveik 50 eurų, o kur dar pasiplaukiojimas laiveliu ar jachta, ledai ir kitos atrakcijos vaikams. Manau, kad praleidę pusdienį Trakuose piniginę paploninsime apie 200 eurų. Tokia realybė: Lietuvoje poilsiauti – brangus malonumas. Bet visgi bent vasarą norisi pajusti mūsų Lietuvėlės gamtos grožį ir jį perteikti savo vaikams“, – Delfi sakė iš Kauno atvykusios 4 asmenų šeimynėlės vyras Mantas.

Karštą vasarišką dieną čia verda ir ledų prekyba – jų kainos svyruoja nuo 1 iki net 6 eurų už kiek didesnę porciją.

Pakrantėje, Karaimų gatvėje, verda ir įvairių suvenyrų prekyba. Čia galima įsigyti įvairiausių magnetukų su Trakų simbolika, jų kaina svyruoja nuo 2 iki 4 eurų už vienetą, įvairių su Trakų simbolika ir Lietuvos trispalve išmargintų marškinėlių (10–20 eurų), kepuraičių (10–15 eurų), gintarinių dirbinių, papuošalų.

Užkliuvo karolių ant kaklo kaina – 6–7 eurai.

Pasiteiravus, ar už tokią mažą kainą gali būti tikras gintaras, pardavėja atkirto: „Taip, tai tikras, daug mažų ir smulkių gintariukų. Paimkite į rankas, pamatysite, kad karoliai lengvi. Gintaras juk ne akmuo, jis yra lengvas“, – bandė įkalbėti prekeivė.

Paėjėjus dar kiek tolėliau, galima aptikti ir įvairių medžio drožinių: šaukštų, šukų, lentelių ir net kočėlų.

Į rankas paėmus masyvų medinį kočėlą ir šyptelėjus, kad jis galėtų būti geras įrankis ir apsiginti, pardavėja taip pat bandė juokauti.

„Jei poilsiaujant kiltų konfliktas, tikrai praverstų. Vos 7 eurai – ir jūsų“, – šyptelėjo pardavėja.

Savaitgaliais karštomis vasaros dienomis Trakuose – apstu žmonių, tiesiog reikia grūstis, norint apžiūrėti Trakų pilį iš arčiau.

„Mums Trakuose labiau patinka žiemą. Daug ramiau, ir žiemos vaizdai, kai yra ledo ir sniego, labiau keri. Vasaromis čia jau labai tiršta – suplūsta žmonių kone iš visos Lietuvos. Daugybė ir užsieniečių“, – sakė po Trakus vaikštinėjanti vilnietė Kristina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)