Kaip rašoma tarnybos pranešime, vykdant tarptautinį projektą CASP 2019 ir pagal jį paruoštą VVTAT „Minkštų kimštinių žaislų atitikties saugos reikalavimams“ tikrinimo programą, „Kesko Senukai Lithuania“ buvo atrinkti minkšti kimštiniai žaislai – lėlė ir dinozauras.

Nustatyta, jog minėtų žaislų mechaninės ir fizikinės savybės neatitiko žaislų saugos reikalavimų – atsiskyrė smulkios detalės. Įvertinus riziką nustatyta, kad vaikui žaidžiant, kyla pavojus užspringti, uždusti ar susižeisti.

VVTAT, įvertinusi standarte LST EN 71-1:2014+A1:2018 pateiktą minkštų žaislų apibrėžimą, padarė išvadą, kad žaislų ženklinime pateiktas įspėjimas „Netinkamas vaikams iki 3 metų“ yra klaidinantis, nes minkšti kimštiniai žaislai yra skirti visoms amžiaus grupėms, taip pat ir jaunesniems nei 36 mėn. vaikams. Remiantis šia išvada VVTAT uždraudė teikti minėtus žaislus į rinką ir įpareigojo nedelsiant pašalinti juos iš rinkos.

VVTAT skyrė „Kesko Senukai Lithuania“ baudą

Kilus ginčui dėl žaislo dinozauras, VVTAT sprendimas buvo svarstomas Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme (LVAT). LVAT šių metų birželio 14 d. paskelbta nutartimi patvirtino, jog VVTAT sprendimas pripažinti dinozaurą nesaugiu yra pagrįstas ir teisėtas.

Įvertinusi tyrimo metu nustatytas aplinkybes bei pakartotinai padarytą Produktų saugos įstatymo pažeidimą, VVTAT už nesaugių žaislų pateikimą į rinką „Kesko Senukai Lithuania“ skyrė 2200 eurų baudą.

„Vartotojus, įsigijusius šiuos pavojingus produktus, raginame nenaudoti šių produktų, kreiptis į pardavėją, grąžinti įsigytas prekes ir susigrąžinti sumokėtus pinigus“, – rašoma pranešime.
VVTAT nutarimas per vieną mėnesį nuo nutarimo įteikimo ekonominės veiklos vykdytojui dienos gali būti apskųstas administraciniam teismui Administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją