Tais atvejais, kai turisto kelionės metu jo buvimo vietoje įvyksta stichinės nelaimės, kurių negalima numatyti, turisto saugumu turėtų pasirūpinti kelionės organizatorius. Tai, paprastai, yra numatyta tarp vartotojo ir kelionės organizatoriaus sudarytoje sutartyje, paaiškina VVTAT.

Pasak tarnybos, įvykus nenumatytoms aplinkybėms, turistas negalėtų reikalauti žalos atlyginimo iš kelionės organizatoriaus dėl perkėlimo į prastesnį viešbutį, nei buvo užsakyta, dėl sugaišto papildomo laiko kelionėje ar kitų patirtų nepatogumų, nepriklausančių nuo kelionės organizatoriaus. Tačiau, turistas turėtų teisę reikalauti atlyginti žalą dėl kelionės organizatoriaus įsipareigojimų, numatytų sutartyje nevykdymo.

Kaip nurodo VVTAT, turistas turi teisę nutraukti organizuotos turistinės kelionės sutartį, nemokėdamas numatyto sutarties nutraukimo mokesčio, jeigu organizuotos turistinės kelionės tikslo vietoje atsiranda aplinkybių, dėl kurių gali tapti neįmanoma vykdyti kelionę ar nuvežti turistus į organizuotos turistinės kelionės tikslo vietą.

Jeigu kelionės organizatorius vertina, jog gali įvykdyti visus sutartyje numatytus įsipareigojimus, konkreti kelionės vieta nėra paveikta nenumatytų aplinkybių, valstybinės institucijos nėra paskelbusios rekomendacijų į konkrečią šalį nevykti, kelionės sutarties atsisakymas būtų galimas pagal sutartyje numatytas sąlygas – sumokant sutarties nutraukimo mokestį priklausomai nuo likusio laiko iki kelionės, pažymima pranešime.

Tačiau VVTAT pataria vartotojams kreiptis į kelionės organizatorių dėl galimų kelionės alternatyvų, sekti Užsienio reikalų ministerijos (URM) informaciją ir esant poreikiui, kreiptis į konsulines įstaigas.
Jei vartotojas mano, kad jo teisės pažeistos ir kilusios problemos neišsprendžia su kelionės organizatoriumi, jis gali kreiptis į VVTAT dėl ginčo sprendimo ne teismo tvarka arba nemokamos pagalbos ir patarimų į Europos vartotojų centrą Lietuvoje, informuojama pranešime žiniasklaidai.

ELTA primena, kad Graikijos Rodo ir Korfu salose, bei daugelyje kitų Graikijos regionų, dėl sausros, tęsiasi miškų gaisrai.

Korfu saloje sekmadienio vakarą pradėta populiaraus Nisaki kurorto evakuacija. Pakrančių apsaugos laivai į saugią vietą nugabeno apie 1 tūkst. poilsiautojų ir gyventojų. Graikijos priešgaisrinės saugos departamento duomenimis iš Korfų buvo evakuota beveik 2,5 tūkst. žmonių.

Gaisrai liepsnoja šiaurinėje salos dalyje. Apie namų ar viešbučių sunaikinimus kol kas nežinoma.

Pirmadienio rytą taip pat pranešta apie didelius gaisrus Evijos saloje, netoli Karystoso, ir Peloponeso pusiasalyje, netoli mažo Aigio uostamiesčio. Ten taip pat buvo evakuota daug kaimų. Kol kas žmonės nenukentėjo, pranešė gelbėjimo tarnyba.

Rodo saloje pirmadienį jau septintą dieną iš eilės siautėjo didelis gaisras. Šeštadienį per vieną didžiausių kada nors vykdytų Graikijos evakuacijos operacijų iš salos pietryčių į saugią vietą buvo išgabenta apie 20 tūkst. žmonių.

Civilinės gynybos duomenimis, pirmadienį auštant į visus gaisro židinius buvo pasiųsti gaisrų gesinimo lėktuvai ir sraigtasparniai.

Pirmieji gaisrai prasidėjo netoli Atėnų praėjusį pirmadienį, tvyrant karščio bangai ir pučiant stipriam vėjui.