Papildomus vartojimo kredito mokesčius paprastai sudaro gyvybės draudimo arba draudimo nuo nelaimingų atsitikimų mokesčiai, kredito administravimo mokesčiai (tam tikras procentas nuo kredito sumos), sutarties sąlygų keitimo mokesčiai.

Tyrimas parodė, kad klientas gali pasirinkti, kur jam naudingiau skolintis, kadangi bankai labai nevienodai taiko įvairius papildomus mokesčius - vieni jų reikalauja daugiau, kiti - mažiau. Vartojimo kreditai paprastai yra suteikiami baldams, kompiuteriams, atostogoms, buities ir kitoms prekėms pirkti.

"Lietuvos vartotojų institutas analizavo, kaip yra pateikiama informacija vartotojui, kokios yra palūkanos, kiti mokesčiai, susiję su vartojimo kreditu, kokiomis sąlygomis vartotojas gali grąžinti kreditą anksčiau laiko", - teigė Eltai instituto vadovė Zita Čeponytė. Tyrimo duomenimis, vartojimo kredito palūkanos litais svyruoja nuo 9,75 iki 11 proc., o teikiama kredito suma - nuo 1 iki 20 tūkst. litų.

Vartotojas gali anksčiau laiko grąžinti vartojimo kreditą įvairiomis sąlygomis - sumokėdamas papildomus procentus nuo grąžinamos sumos, pranešdamas apie savo apsisprendimą grąžinti kreditą anksčiau laiko prieš mėnesį, ir taip nemokėdamas procentų nuo grąžinamos sumos, arba suteikiamos sąlygos grąžinti sumą be išankstinio prašymo ir nustatytų procentų.

Paprastai vartotojas gali pasirinkti, kaip grąžinti kreditą - lygiomis dalimis ar linijiniu principu (mažėjančia tvarka).

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais kiekvienas Lietuvoje gyvenančios šeimos narys iš komercinių bankų, lizingo bendrovių ar kitų finansinių institucijų kas mėnesį pasiskolino maždaug 14 litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją