Šie rezultatai buvo paskelti Valstybės kontrolės pernai metų veiklos ataskaitoje, kurioje įvardijami svarbiausi praėjusių metų institucijos atlikti darbai ir pasiekti veiklos rezultatai.

Pažymima, kad pernai institucija didžiausią dėmesį skyrė biudžeto valdysenai, švietimui, viešajam valdymui, valstybinės žemės valdymui ir informacinės visuomenės plėtrai. Valstybės kontrolės auditoriai atliko 12 veiklos ir 9 finansinius (teisėtumo) auditus, ES investicijų auditą, buvo pateikti šeši fiskalinės institucijos parengti vertinimai.

„Valstybiniai auditai atskleidžia priežastis ir teikia siūlymus sisteminėms viešojo valdymo problemoms spręsti, tačiau reikšmingas pokytis neįvyks, jei rekomendacijų įgyvendinimui nebus skiriamas pakankamas dėmesys. Nuo praėjusių metų veiklos efektyvumą siejame su tuo, kiek pokyčių įvyksta laiku, kiek audituojamų subjektų rekomendacijas įgyvendina sutartu terminu. Pernai suplanuotu laiku buvo įgyvendinta ketvirtadalis rekomendacijų“, – sakė valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys.

Pernai ES investicijų audito institucija pateikė išvadą, kad ES investicijų valdymo ir kontrolės sistema 2016-2017 m. ataskaitiniu laikotarpiu veikė, ją reikia tik šiek tiek patobulinti. Europos Komisijai deklaruotose išlaidose likutinės klaidos lygis neviršijo taikytinos 2 proc. reikšmingumo ribos. Tuo metu pernai fiskalinė institucija pateikė ne tik privalomas ataskaitas, bet ir pagrindinių mokesčių planų paklaidų ir Stabilumo pernai metų programos vertinimus, ekonomikos temperatūros diagramą ir fiskalinių rizikų švieslentę.

Pernai aukščiausioji audito institucija Seime pristatė išvadas dėl 2017 m. nacionalinio finansinių ataskaitų rinkinio, valstybės biudžeto ir šešių fondų (Privalomojo sveikatos draudimo, Valstybinio socialinio draudimo („Sodra“) ir kitų išteklių fondų) biudžetų ataskaitų rinkinių ir jų vykdymo.

Kartu su šiomis išvadomis pirmą kartą buvo pristatytas šalies biudžeto valdysenos brandos vertinimas. Jo rezultatai atskleidė, kad dar turime sunkumų nuo politikos formavimo ir veiklos prioritetų nustatymo iki atsiskaitymo už rezultatus ir šios informacijos panaudojimo, formuojant ateinančių laikotarpių biudžetus. Biudžeto tema, kaip vienas iš pagrindinių signalų, buvo analizuojama ir Valstybės kontrolės organizuotoje tarptautinėje valstybės tvarios plėtros konferencijoje „Signals 2018“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)