Kaip rašoma vertinimo išvadose, VSDF valdybos pateikti 2017 metų rezultatai biudžeto vykdymo ir finansinių ataskaitų rinkiniuose skiriasi beveik 2 kartus – nuo 106,7 mln. eurų pelno biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinyje iki 91,3 mln. eurų deficito finansinių ataskaitų rinkinyje, nors šių ataskaitų sudarymo apskaitos principai vienodi.

Biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinys sudarytas nesilaikant buhalterinei apskaitai keliamų reikalavimų, nes dalis duomenų pateikta ne iš apskaitos registrų.

VSDF finansinių ir biudžeto vykdymo ataskaitų rinkiniai sudaryti nesilaikant ir Viešojo sektoriaus įstatyme nustatyto subjekto principo, nes juose pateikta ir kitų fondų, kuriuos arba jų įmokas administruoja fondo valdyba, informacija. Dėl šios priežasties ataskaitų rinkiniai neinformatyvūs – neatskleidžia VSDF duomenų, teigia Valstybės aukščiausioji audito institucija.

Pasak Valstybės kontrolės, dabartinė VSDF buhalterinės apskaitos sistema turi būti pertvarkyta, kad būtų tinkama patikimam finansinių ataskaitų rinkiniui sudaryti, svarbiems sprendimams priimti ir neklaidintų vartotojų.

„Netikslinga sudaryti du ataskaitų rinkinius vadovaujantis tais pačiais apskaitos principais. Vartotojams turėtų būti pateikiamas vienas kaupimo principu sudarytas ataskaitų rinkinys, jo ataskaitose pateikiant visus svarbius fondo biudžeto vykdymo duomenis“, – teigiama vertinimo išvadose.

Be to, VSDF netvarkoma atskirų draudimo rūšių kaupimo apskaita.

„VSDF biudžeto rodiklių įstatymu yra patvirtinami ne tik bendrieji įmokų tarifai, bet ir jų dydžiai, taikomi atskiroms socialinio draudimo rūšims. Vadinasi, svarbu žinoti ne tik bendrąjį einamųjų metų ir sukauptą rezultatą – ne mažiau svarbu įvertinti sukauptą rezultatą pagal atskiras draudimo rūšis. Ši apskaitos informacija visada buvo reikalinga tinkamiems biudžeto planavimo sprendimams priimti ir tapo ypač aktuali, priėmus sprendimą kaupti socialinio draudimo rezervinį fondą ir indeksuoti pensijas“, – pabrėžia Valstybės kontrolė.

Vertinimo išvadose pabrėžiama, kad VSD rezervinis fondas dar nepradėtas kaupti. 2008 metais prasidėjus ekonomikos krizei, nebuvo sukaupta pakankamai Valstybinio socialinio draudimo rezervinio fondo lėšų, kurios tuo metu buvo labai reikalingos tiek pensijoms, tiek kitoms socialinio draudimo išmokoms mokėti.

„VSDF biudžeto deficitas augo. Priimtuose socialinį modelį įgyvendinančiuose įstatymuose buvo numatyta sukurti Valstybinio socialinio draudimo rezervinį fondą kaip pagalbos priemonę kitos ekonomikos krizės šalyje atveju. Šį fondą pradėti kaupti buvo tikimasi dar 2017 metais, tačiau fonde lėšų nesukaupta“, – akcentuoja Valstybės kontrolė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai Valstybės kontrolė rekomendavo optimizuoti buhalterinės apskaitos ir ataskaitų sudarymo procesą: atsisakyti rengti du ataskaitų rinkinius tuo pačiu kaupimo principu ir pateikti svarbius fondo vykdymo duomenis viename ataskaitų rinkinyje.

Taip pat, siekiant optimizuoti „Sodros“ veiklą ir supaprastinti valdymo struktūrą, rekomenduota į vieną juridinį asmenį sujungti 13 šiuo metu veikiančių fondo administravimo įstaigų.

Antradienį 2017 metų valstybės konsoliduotųjų ataskaitų rinkiniai teikiami Seimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)