„2022 m. pabaigoje gyventojai blogiau nei prieš metus vertino tiek savo namų ūkių finansines, tiek šalies ekonominės padėties pasikeitimus per praėjusius 12 mėnesių ir šiek tiek pesimistiškiau žvelgia į ateitį“, – antradienį VDA spaudos konferencijoje sakė agentūros generalinė direktorė Jūratė Petrauskienė.

Pasak jos, lyginant su 2021 m. apklausomis, gyventojų, teigiančių, kad jų namų ūkių finansinė padėtis gerėjo, dalis pernai sumažėjo nuo 20 proc. iki 15 proc.

Teigiančių, kad padėtis pablogėjo, dalis padidėjo 12 proc. punktų, 45 proc. gyventojų sako, kad jų namų ūkių finansinė padėtis per metus nepasikeitė.

Tuo metu tam, kad Lietuvos ekonominė padėtis pernai pagerėjo, anot J. Petrauskienės, 2022 m. pabaigoje pritarė 7 proc., kai 2021 m. – 19 proc.

„Teigiančių, kad padėtis pablogėjo, dalis padidėjo 25 proc. punktais“, – pažymėjo ji.

VDA skaičiavimais, savo finansinės padėties gerėjimo per ateinančius metus besitikinčių namų ūkių dalis sumažėjo 4 proc. punktais. Teigiančių, kad padėtis blogės, fiksuota 20 proc. (2021 m. tokių gyventojų buvo 17 proc.).

Gyventojų, manančių, kad Lietuvos ekonominė padėtis gerės, buvo 17 proc., o 43 proc. jų, kad ji blogės.

52 proc. gyventojai teigė, kad daugiau ar mažiau sutaupo, 8 proc. atsakė, kad turi leisti savo santaupas arba skolintis.

„Kaip ir prieš metus, 37 proc. gyventojų teigia, kad išleidžia viską, ką gauna“, – teigė J. Petrauskienė.
Vis tik, J. Petrauskienė patikino, jog sausį atliktos apklausos rezultatai yra pozityvesni.

„Palyginti su gruodžiu, gyventojai į ateitį žvelgia šiek tiek optimistiškiau. Namų ūkinės finansinės padėties gerėjimo per artimiausius 12 mėn. tikisi 23 proc. gyventojų. Šalies ekonominės padėties gerėjimo – 22 proc.“, – sakė VDA direktorė.

Ji taip pat pastebėjo, kad pernai gan stipriai svyravo vartotojų pasitikėjimo rodikliai.

„Metų pradžioje vartotojų pasitikėjimo rodiklis buvo didžiausias, o rugsėjį nukrito iki -16. Nuo spalio, vartotojų pasitikėjimo rodiklis kiekvieną mėnesį didėjo ir gruodį padidėjo iki -8“, – kalbėjo VDA vadovė.

Anot jos, sausį šis rodiklis dar šiek tiek sumažėjo ir siekė -4.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)