„Iš tikrųjų yra svarstomas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų pratęsimas, yra svarstomi tam tikri padidinimai akcizo alkoholiui ir tabakui, yra svarstoma, kaip ir kokiu būdu pratęsti pelno mokesčio lengvatą įmonėms, investuojančioms į esminį technologinį atsinaujinimą, na ir, žinoma, gyventojų pajamų mokestis (GPM), tai GPM naštos palengvinimas tiems, kurie uždirba mažiausiai ir tam tikrų skylių užkaišiojimas, kurios dabar leidžia kai kam sumokėti žymiai mažiau pajamų mokesčio negu dirbančiam žmogui“, - sakė R. Šadžius.

Pasak jo, taip pat siūloma apmokestinti visas palūkanas gaunamas iš finansinių instrumentų, tačiau tik tuomet, jeigu jų suma, gauta per metus, yra didesnė nei 10 tūkst. litų. Yra siūloma apmokestinti ir pelną, kurį asmuo gauna prekiaudamas vertybiniais popieriais, nustatant 10 tūkst. litų per metus minimumą.

Siūloma didinti ir neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), taip tikintis, kad sumažės mažiausiai uždirbančių žmonių mokestinė našta, tačiau kaip jis bus didinamas – neskelbiama. Svarstoma galimybė suvienodinti NPD už visus vaikus, nes dabar jo dydis skiriasi priklausomai nuo auginamų nepilnamečių vaikų skaičiaus, tačiau finansų ministras sakė, jog nežinoma, ar šiam pasiūlymui bus pritarta.

Pasiūlymai dėl PVM lengvatų maisto produktams, pasak R. Šadžiaus, Finansų ministerijai nebuvo pateikti, todėl jos yra nesvarstomos. Pirmadienį planuojama paskelbti konkretų alkoholio ir tabako gaminių sąrašą, kuriam planuojama didinti akcizus.

Tačiau tai nėra galutinė mokesčių reforma, greičiau – tik pirmasis jos etapas. Vėliau planuojama svarstyti mokesčių darbo grupės pasiūlymus dėl „Sodros“ lubų ir visos socialinio draudimo sistemos pertvarkos.

„Dar dalis darbo grupės pasiūlymų, kuri buvo aptarinėjama, na, ji, matyt, bus įforminta įstatymais, Vyriausybė pritars įstatymų projektams, Seimas turės apsispręsti, tačiau kiti klausimai, susiję su socialinio draudimo pertrauka, su tam tikrais gyventojų pajamų apmokestinimo pokyčiais, su bazinės pensijos perkėlimu iš „Sodros“ biudžeto į valstybės biudžetą, šitie klausimai bus toliau svarstomi, analizuojami, nes darbo grupė taip pat šiomis temomis savo darbo nepabaigė“, - Vyriausybėje sakė R.Šadžius.

Iki šių metų pabaigos lengvatinis 5 proc. PVM tarifas yra taikomas vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms, o 9 proc. - šildymui ir karštam vandeniui.

Lengvatinis 9 proc. PVM tarifas taip pat yra taikomas knygoms, laikraščiams ir žurnalams, keleivių vežimo paslaugoms. Standartinis PVM tarifas – 21 proc.

Nuo 2009 m. NPD yra kintamas, priklausomai nuo atlyginimo dydžio. Nulinis NPD yra taikomas, kai atlyginimas yra 3,15 tūkst. litų, neatskaičius mokesčių, tai reiškia, kad mokesčiai skaičiuojami nuo viso „popierinio“ atlyginimo. NPD dydis taip pat priklauso nuo to, kiek asmuo augina nepilnamečių vaikų – už kiekvieną vaiką yra taikomas didesnis NPD.

Nuo 2007 m. iki 2009 m. NPD buvo taikomas visiems ir sudarė 320 litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (480)