„Tai vis dar yra ankstyvojoje stadijoje“, - interviu naujienų agentūrai BNS teigė buvęs ministras, paklaustas apie Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos sąjungą.

„Reikia žengti dar keletą svarbių žingsnių, ypač kuriant BRICS banką, kuris yra labai ambicingas projektas. Šio banko įkūrimo sėkmė parodys, kiek rimta yra BRICS organizacija. Potencialas yra milžiniškas, bet laukia dar ilgas kelias“, - kalbėjo S.Khurshidas.

2009 metais susibūrusi BRICS grupė šių metų liepą sutarė įkurti plėtros banką, tikėdamasi jį paversti alternatyva Vakarų pasaulio dominuojamiems Pasaulio bankui ir Tarptautiniam valiutos fondui. Bankas pradėti pilnai veikti turėtų 2016 metais.

Pasak S. Khurshido, BRICS ateityje gali tapti svarbiu geopolitiniu veiksniu, tačiau grupė dėmesį sutelkia ekonominiams klausimams ir nesiekia tapti kariniu aljansu.

„Be abejo, ji gali tapti geopolitiniu žaidėju pasaulyje, bet, kaip minėjau, iki to dar ilgas kelias (...). Šiandien yra daug stiprių ekonominių ir politinių blokų, BRICS yra vienas iš tokių blokų. Užtruks laiko, kad pamatytume, kurie blokai yra tvarūs, o kurie išnyks“, - sakė buvęs Indijos ministras.

Jo teigimu, BRICS grupė siekia konsensusossvarbiais geopolitiniais klausimais, tačiau pripažino, kad Ukrainos konflikto atveju pozicijos skiriasi: „Indija, pavyzdžiui, užima tarpinę poziciją tarp dviejų gana kraštutinių pozicijų“.

DELFI primena, kad BRICS naują plėtros banką ir valiutos atsargų fondą ėmė skatinti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kai Rusijai ir jo aplinkos žmonėms ėmė taikyti sankcijas dėl agresijos Ukrainoje ir šalis buvo pašalinta iš Didžiuoju aštuonetu (G-8) vadinamo turtingųjų šalių klubo.

Liepą V. Putinas aplankė Braziliją, Argentiną, Kubą ir Nikaragvą. Kelionės metu tvyrant įtampai tarp Maskvos ir Vakarų šalių jis reklamavo savo „daugiapolio pasaulio“ idėją.

S. Khurshidas užsienio reikalų ministro pareigas Indijoje ėjo nuo 2012 metų spalio iki 2014 metų gegužės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)