„Nors šis karantinas yra kiek švelnesnis reguliavimo prasme, tai nereiškia, kad prekybos vietos veikia kaip nors kitaip nei per pirmąjį karantiną (...).

Pagrindinė taikoma priemonė yra srautų reguliavimas, o srautai yra savaime sumažėję dėl to, kad vartotojai patys rečiau lankosi prekybos vietose. Kai prekybininkai pastebi tam tikrus susibūrimus prie tam tikrų prekių – dar labiau apriboja įeinančių asmenų skaičių. Noriu pabrėžti, kad net maisto prekių parduotuvėse pirkėjų srautai yra žymiai sumažėję“, – spaudos konferencijoje antradienį teigė ji.

R. Vainienė taip pat pažymi, kad šiuo metu prekybos centrai yra apsirūpinę kur kas daugiau priemonių nei pirmojo karantino metu.

„Priemonių šiuo metu, skirtingai nuo praėjusio karantino, yra gana daug: netrūksta dezinfekcinių skysčių, (...) pirkėjai gali naudoti pirštines. Tad raginame pirkėjus naudotis šiomis priemonėmis“, – sakė ji.

Anot LPĮA direktorės, prekybos centrai, siekdami užkirsti kelią koronaviruso plitimui prekybos patalpose, papildomai jas ventiliuoja, pagal poreikį dezinfekuoja paviršius, akylai stebi prekių saugumą, o joms dėl temperatūros režimo ar kitų veiksnių galimai patekus į rizikos zoną – pašalina iš apyvartos.

R. Vainienė taip pat pridūrė, kad prekybininkai ėmėsi papildomų priemonių siekdami apsaugoti savo darbuotojus.

„Prekybininkai labai saugo ir darbuotojus. Jiems yra taikomos įvairios papildomos apsaugos priemonės, kai kurie prekybininkai yra juos apdraudę papildomu draudimu, savo lėšomis testuoja“, – tikino ji.

Viena iš problemų, su kuria susiduriama itin dažnai, anot R. Vainienės, yra neteisingas kaukių dėvėjimas.

„Gausybė žmonių įeina su teisingai užsidėta kauke, bet prekybos vietoje nusmaukia ją žemyn“, – kalbėjo ji ir pažymėjo, kad be kaukės prekybos vietoje gali būti tik neįgalūs asmenys, turintys tai patvirtinantį pažymėjimą.

„Niekas nenori nei konfliktų su pirkėjais, nei nepasitenkinimo, bet visi suprantame, kad yra ir administracinė atsakomybė už karantino reikalavimų nesilaikymą. Tad neprieikime prie konfliktinių situacijų“, – pridūrė ji.

Rūta Vainienė vėliau atsakydama į klausimus nurodė, kad 10 kv. m atstumas tarp pirkėjų yra užtikrinamas su kaupu dėl sumažėjusių pirkėjų srautų, kurie krito iki 80 proc.

„Mane informuoja apie labai sumažėjusius pirkėjų srautus. Privalomi 10 kv. m tarp pirkėjų yra užtikrinami sau kaupu. Maisto prekių parduotuvėse ir ne maisto prekių parduotuvėse srautai sumažėjo jau tada, kai buvo sugrąžintas kaukių dėvėjimas, kai nuo spalio 26 dienos prasidėjo zonavimas jie dar kartą krito.

Dabar, karantino sąlygomis, dar nė savaitė nepraėjo ir tikslios informacijos neturime, bet iš tikrųjų stebime dramatiškai, iki 80 proc. kritusius pirkėjų srautus“, – kalbėjo R. Vainienė pridurdama, kad kol kas nėra jokių indikacijų, kad kažkur pirkėjų srautai nebuvo suvaldyti.

Šalyje paskelbus karantiną, prekybos ir paslaugų teikimo vietose turi būti užtikrinamas 10 kv. m prekybos plotas vienam lankytojui, arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas klientas. Reikalavimas taip pat taikomas šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose teritorijose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)