„Ketvirtadienio vakarą gautas Europos Komisijos sprendimas, kuriuo buvo suderinta valstybės pagalba. Vadinasi, jau nuo pirmadienio 15 valandos bus galima teikti paraiškas daliniam nuomos mokesčio kompensavimui. (...) Pirmiausia tai svarbu toms įmonėms, kurių veikla buvo uždrausta dėl karantino. Jos galės pasinaudoti 50 proc. nuomos mokesčio kompensacija. Taip pat yra sąlyga, kad bent 30 proc. nuolaidą suteiktų nekilnojamojo turto valdytojas, nuomotojas“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Ž. Vaičiūnas.

Jo teigimu, šia parama galės pasinaudoti smulkaus ir vidutinio verslo įmonės, taip pat tos įmonės, kurių darbuotojų skaičius viršija 250.

„Kadangi orientuojamės į smulkųjį ir vidutinį verslą, ši priemonė taikoma šiam verslui, bet įvertinome situaciją, kad nemažai įmonių dėl veiklos specifikos, pavyzdžiui, restoranai, turi pakankamai daug darbuotojų. Šiuo atveju darbuotojų skaičiaus kriterijus nebus taikomas ir tai reiškia, kad į šią kompensaciją galėtų pretenduoti visos smulkaus ir vidutinio verslo įmonės, taip pat ir tos įmonės, kurių darbuotojų skaičius yra daugiau nei 250“, – sakė ministras.

„(...) Tai reikštų, kad nuomininkui reikėtų sumokėti ne daugiau nei 20 proc. nuomos mokesčio“, – pridūrė Ž. Vaičiūnas.

Ž. Vaičiūnas pažymėjo, kad kompensacija bus taikoma ne tik karantino laikotarpiu, bet ir papildomai du mėnesius, pasibaigus karantinui.

Pasak ministro, paraiškas dėl kompensacijos nuomininkai turės pateikti „Invegai” ir, gavus nuomotojų patvirtinimą, kad toks nekilnojamasis turtas yra nuomojamas, per 10 darbo dienų paraiškos bus įvertintos ir kas mėnesį bus išmokama kompensacija.

„Svarbiausios dvi sąlygos, kad tų įmonių veikla buvo draudžiama. Svarbu, kad jei buvo draudžiama, pavyzdžiui, kovo pradžioje, bet vėliau atlaisvinta, vis tiek įmonės galės pretenduoti į kompensaciją. Antroji sąlyga – negalės pretenduoti didžiosios įmonės, kurių metinės pajamos yra pakankamai ženklios”, – sakė ministras.

Dėl paramos verslui šiuo metu pateikta 80 mln. eurų vertės paraiškų

Šiuo metu iš įmonės „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) priemonių yra gauta maždaug 80 mln. eurų vertės paraiškų, sako laikinai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Šiandien yra pateikta paraiškų už 80 mln. eurų. Tos paraiškos yra pateiktos smulkaus ir vidutinio verslo. Tai reiškia, kad kasdien sulaukiama apie 5 mln. eurų paraiškų per savaitę – apie 25 mln. eurų papildomų paraiškų. Šiandien išmokėta pusė tos sumos. Išmokėjimas vertinamas tam tikrais etapais. Pavyzdžiui, apmokėtinų sąskaitų paskolos – yra surenkamas tam tikras skaičius sąskaitų ir jos apmokamos vienu etapu“, – pirmadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė ministras.
Praėjusią savaitę Ž. Vaičiūnas sakė, kad iš „Invega“ priemonių yra gauta paraiškų už daugiau nei 66 mln. eurų.

Seimas yra patvirtinęs ekonomikos skatinimo planą, kuriuo siekiama padėti išsaugoti darbo vietas ir pajamas, padėti verslui išsaugoti likvidumą, užtikrinti valstybės iždo likvidumą.

Laikinai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas viliasi, kad Vyriausybėje šią savaitę bus aptartos paramos turizmo sektoriui priemonės.

„Toks veiksmų planas yra rengiamas. Tikiuosi, kad tos priemonės bus aptartos jau šią savaitę Vyriausybėje tam, kad galėtume numatyti konkrečias priemones. Čia kalbame tiek apie kelionių organizatorius, tiek apie vietinio turizmo skatinimą ir kitas priemones”, – pirmadienį žurnalistams sakė Ž. Vaičiūnas.

Turizmas yra vienas iš labiausiai nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusių sektorių.

Praėjusią savaitę kelionių organizatorius „Novaturas“ pranešė, kad grupės pajamos pirmąjį ketvirtį, palyginti su pernai, mažėjo 18,9 proc. iki 23,3 mln. eurų, o grynasis nuostolis siekė 353 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)