Jis leidžia per internetą pritraukti kapitalo verslo/projekto vystymui pradėti, o investuotojams uždirbti šimtaprocentinius pelnus šiam verslui pasisekus. Panagrinėsiu, kokia yra „crowdfunding“ esmė ir kokios tokio investavimo būdo ateities perspektyvos Lietuvoje.

Crowdfunding – kas tai?

Minios investavimo (angl. crowdfunding) idėja atsirado gana seniai. Vieni autoriai rašo, kad minios investavimo šaknys gali siekti net XVII amžių, o šiuolaikinis minios investavimo mechanizmas susiformavo XXI a. pradžioje (2002-2003 m.). Vėliau - 2008 m. - mažoms ar besikuriančioms įmonėms bankų finansavimas praktiškai tapo nepasiekiamas, todėl atsirado erdvė „augti“ minios investavimo rinkai kaip alternatyvai bankų finansavimui ar kapitalo pritraukimui į verslą. 

Minios investavimas – tai inovatyvus būdas pritraukti kapitalą, paremtas įsitikinimu, kad tikėjimas idėja gali įtikinti ir visuomenės dalį. Jo esmė – vedami pasitikėjimo, kolektyvinių pastangų dėka investuotojai interneto platformoje sujungia savo finansinius išteklius siekdami finansuoti jiems patrauklią verslo idėją/projektą. Iš to kiekvienas „investuotojas“ gauna naudą, kurios dydis skiriasi priklausomai nuo minios investavimo rūšies (tai gali būti bendrovės akcijos, paskolos grąžinimas su palūkanomis, finansuotos kompanijos sukurto produkto vienetas ir pan.). 

Skaičiai rodo, kad pastaraisiais metais minios investavimo rinka auga ypač sparčiai. Antai 2010 metais minios investavimo būdu buvo pritraukta apie 90 milijonų dolerių investicijų, o per 2013 metus – jau virš 5 milijardų dolerių (iš jų – didžioji dalis - Jungtinėse Amerikos Valstijose). Prognozuojama, kad per 2014 metus ši suma gali padvigubėti ir siekti 10 milijardų dolerių.

Minios investavimo rūšys

Minios investavimas gali būti skirtingų rūšių. Nuosavybės (angl. equity) minios investavimo modelis paremtas tuo, kad investuotojas įgyvendinus projektą gauna dalį bendrovės pelno (ar nuosavybės vertybinių popierių). Šiai rūšiai artimas yra paskolos ( angl. lending) minios investavimo modelis, kai, naudojantis interneto platforma, yra skolinami pinigai ir jais finansuojamas projektas. Po minios investavimo sąlygose nurodyto termino investuotojas atgauna investuotas lėšas ir palūkanas. 

Tačiau minios investavimas gali būti skirtas ir nesiekiant apčiuopiamos piniginės naudos, pavyzdžiui, finansuojant naujų darželių statybą ar finansuojant specifinį projektą (pvz. fotoalbumo išleidimą), kurį įgyvendinus, yra gaunamas leidimas investuotojo vaikui lankyti finansuotą darželį ar gauti fotoalbumo kopiją ( angl. reward).

Vytautas Šenavičius
Reikėtų atsiminti, kad „jaunų“ verslų išlieka tik nedaugelis, dauguma bankrutuoja. Taigi įsitikinęs šimtaprocentine grąža lengvatikis investuotojas gali prarasti visus savo pinigus. Toks atvejis, kada investuotojas nėra tinkamai informuotas apie riziką, gali būti laikoma vartotojų teisių apsaugos pažeidimu.
Manytina, kad investuotojams turėtų būti patraukliausias nuosavybės minios investavimo modelis, leidžiantis tikėtis kelis ar net kelias šimtus kartų didesnės naudos negu investuotas turtas. Juk, pavyzdžiui, Facebook akcijos biržoje pirminio viešo siūlymo metu buvo įvertinta daugiau nei 100 milijardų dolerių ir tik tada buvo prieinamos investuotojams. Crowdfunding suteikia galimybę tapti tokių bendrovių akcininku pačioje veiklos pradžioje, kai bendrovės kapitalizacija nesiekia ir 10 milijonų dolerių.

Pagrindiniai minios investavimo elementai

Minios investavimą sudaro trys pagrindiniai elementai: investuotojai, verslui/projektui besiskolinantys asmenys ir internetinė platforma, kuri yra tarpininkas tarp investuotojų ir besiskolinančių interesų. Dažniausiai minimali investavimo suma yra nedidelė, taigi minios investavimas sudaro galimybę netgi nedidele investicija prisidėti prie investavimo į rizikos kapitalo investicijas/investicinį projektą.

Investuotojas gauna galimybę, kurią anksčiau turėjo tik išskirtinis investuotojų ratas – investuoti į pradedantį ir perspektyvų verslą. Akivaizdi abipusė nauda: investicijos į rizikos kapitalą tampa prieinamos didesniam investuotojų ratui, o smulkūs ar pradedantieji verslininkai atranda alternatyvą kreditų įstaigų finansavimui/stambių investuotojų pritraukimui į įmonės nuosavą kapitalą.

Minios investavimo privalumai ir trūkumai

Minios investavimo skeptikai mato kelias pagrindines grėsmes. Pagrindine minios investavimo būdo rizika laikoma ta aplinkybė, kad internetinė platforma yra nereguliuojama (neprižiūrima). Europos Sąjungoje šiuo metu nėra bendrų taisyklių, kurios reglamentuotų minios investavimo veiklą. Todėl manoma, kad minios investavimo teikiamos galimybės vilios rizikos tinkamai nesugebančius įvertinti vartotojus investuoti į, galbūt, labai rizikingą verslą.

Reikėtų atsiminti, kad „jaunų“ verslų išlieka tik nedaugelis, dauguma bankrutuoja. Taigi įsitikinęs šimtaprocentine grąža lengvatikis investuotojas gali prarasti visus savo pinigus. Toks atvejis, kada investuotojas nėra tinkamai informuotas apie riziką, gali būti laikoma vartotojų teisių apsaugos pažeidimu. 

Antra, efektyviai nereglamentuojant minios investavimo finansavimo mechanizmų, gali pasitaikyti ir piktnaudžiavimo atvejų - surinktos lėšos yra panaudojamos neaišku kur, o smulkūs investuotojai yra finansiškai nepajėgūs apginti savo pažeistų teisių. Trečia, internetinėje erdvėje paskelbta finansuojamoji idėja tampa žinoma neapibrėžtam asmenų ratui. Taigi, ja gali suskubti pasinaudoti ir šalutiniai asmenys.

Kita vertus, minios investavimas turi ir daug privalumų. Pirma, kaip žinia, investavimas į listinguojamas (vertybinių popierių biržose esančias) bendroves yra laikomas investavimu į jau išvystytą verslą, kuris, sutikdamas dalį akcijų parduoti viešo siūlymo būdu reguliuojamoje rinkoje, taip gali sėkmingai išplėtoti savo veiklą. 

Minios investavimas leidžia praktiškai kiekvienam investuoti į tokias besikuriančias bendroves, kurių augimo potencialas ir investicinė grąža jų sėkmės atveju gali būti daug didesnė. Antra, minėta sistema skatina naujo verslo idėjų atsiradimą ir jų patikrinimą. Jei idėja yra įdomi, ji pritraukia lėšų, jei ne - vadinasi ji nebuvo tokia jau gera. 

Trečia, jaunam verslui apskritai yra svarbu turėti kuo daugiau alternatyvių finansavimo šaltinių tiek kredito įstaigų finansavimui, tiek kapitalo pritraukimui per „verslo angelus“. Kuo daugiau alternatyvų, tuo didesnė konkurencija, kuri leidžia jaunam verslui rinktis. Ketvirta, minios investavimo platformomis yra ypač patogu naudotis, nes tam užtenka internetinio ryšio.

Minios investavimas Lietuvoje

Lietuvoje minios investavimas kol kas nėra populiarus. Tačiau, tikėtina, kad JAV ir Europoje augantis tokio investavimo populiarumas greitai pasieks ir Lietuvą. Tačiau tam, kad minios investavimas taptų konkurencinga atsvara kapitalo pritraukimo/finansavimo rinkoje esantiems žaidėjams, būtina keisti galiojančius teisės aktus. 

Praktika rodo, kad Lietuvoje su norinčiais investuoti investuotojais gali būti pasirašoma konvertuojamosios paskolos sutartis (pareikalavus ar suėjus terminui, galima gauti akcijų arba reikalauti grąžinti paskolą su ar be palūkanų). Tačiau nei tokia sutartis, nei galiojantis reglamentavimas nesudaro galimybės investuoti į bendroves siekiant tik iš nuosavybės kylančios (angl. equity) grąžos. 

Be to, vertinant Lietuvos Respublikos civilinio kodekso, Lietuvos akcinių bendrovių, Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų ir kitus įstatymus, manytina, kad minios investavimo modelis gali susidurti su licencijavimo reikalavimais (ypač kalbant apie equity minios investavimo atvejį). Taigi šiuo metu Lietuvoje teisinis reguliavimas steigti minios investavimą nėra palankus, tačiau įmanomas. Tikimės, kad ateityje jis taps ir palankus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją