Šiomis pataisomis siekiama sušvelninti Vakarų sankcijų, blokavusių Rusijos bankų mokėjimo kortelių operacijas per tarptautines mokėjimo sistemas (TMS), įtaką. Dėl šios priežasties TMS teks į specialias Centrinio banko sąskaitas pervesti garantinį įnašą, prilygstantį dviejų dienų sistemos apyvartai, rašo „Kommersant“.

Turint galvoje, kad finansinių rodiklių Rusijoje jos neatskleidžia, tikslaus „Visa“ ir „MasterCard“ išlaidų, jeigu jos pasiliktų Rusijoje, įvertinimo iki šiol nebuvo atlikta. „Morgan Stanley“ duomenimis, „MasterCard“ į Centrinį banką tektų įnešti 1 mlrd. dolerių (2,5 mlrd. litų), o „Visa“ – beveik dvigubai daugiau – 1,9 mlrd. dolerių (4,75 mlrd. litų).

Be to, mokėjimo sistemoms tektų pastatyti Rusijoje duomenų apdorojimo centrus, taip pat mokėti iki 10 proc. nuo įnašų Centriniame banke siekiančias baudas, jeigu jos vienašališkai atsisakytų suteikti paslaugas, pažymima ataskaitoje.

Jei TMS pasiliktų dirbti Rusijoje, jų išlaidos būtų nepalyginamai didesnės už pajamas iš verslo Rusijoje. „Morgan Stanley“ analitikų skaičiavimais, padalinių Rusijoje dalis tarp bendrų TMS įplaukų sudaro 3-4 proc. „Visa“ atveju ir 2 proc. „MasterCard“ atveju. Remiantis šiais duomenimis, grynosios pajamos iš Rusijos padalinių atitinkamai sudaro 160 mln. dolerių (400 mln. litų) ir 350 – 470 mln. dolerių (875 -1,175 mlrd. litų).

Tačiau TMS svarbūs ne tik finansiniai aspektai. „MasterCard“ atstovai savo komentaruose nebuvo kategoriški. „MasterCard“ Rusijoje dirba jau 20 metų. Mes toliau nagrinėjame naująjį įstatymą ir esame įsitikinę, jog kai kurios jo nuostatos ne tik gali sukelti rimtų sunkumų mūsų darbui Rusijoje, bet ir pakenkti Rusijos elektroninių atsiskaitymų rinkai ilgalaikėje perspektyvoje“, - pažymėjo jie.

„Visa“ anksčiau teigė, kad jie yra „pasirengę glaudžiai bendradarbiauti su vyriausybe, kad rastų išeitį iš susidariusios padėties“.

Bankininkai taip pat mano, kad tokia padėtis nėra be išeities.„Kadangi šis įstatymas buvo priimtas reaguojant į paaštrėjusią politinę padėtį, neatmestina, kad sistemoms per derybas pavyks rasti kompromisą“, - teigė banko „Avangard“ valdybos pirmininkas Valerijus Torchovas. Niekam nenaudinga, kad TMS pasitrauktų, kai per jas vyksta vidaus apyvarta.

Priminsime, kad Jungtinėms Valstijoms paskelbus sankcijas, Rusijos valdžia nusprendė kurti nuosavą mokėjimo sistemą, tačiau tam reikia laiko. Be to, net sukūrus nuosavą mokėjimo sistemą, rusams reikės mokėjimo kortelių aptarnavimo paslaugų užsienyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)