Anot V.Putino, kalbėta ne apie pagalbą, o apie abiejų šalių bendradarbiavimą finansų srityje konkrečių projektų ribose.

„Graikai nesikreipė į mus su jokiais pagalbos prašymais“, – sakė V.Putinas žurnalistams po derybų su A.Tsipru, kuris yra atvykęs dviejų dienų vizito į Rusiją.

V.Putinas pažymėjo, kad kalbėta apie bendradarbiavimą įvairiose ekonomikos srityse, taip pat ir dėl stambių energetikos projektų realizavimo.

„Tų projektų ribose gali susidaryti situacijų, kurios leistų mums ne tik kredituoti kažkuriuos planus, kuriuos mes kartu aptarėme, bet ir spręsti kreditinių santykių klausimus platesniu kontekstu, šių projektų realizavimo plotmėje“, – nurodė V.Putinas.

„Jeigu mes, sakykim, imsimės realizuoti stambų projektą, kuris bus pelningas Graikijai, vadinasi, iš tų pajamų galima būtų dengti ir tuos kreditus, kuriuos mes šiandien šiek tiek palietėme“, – pridūrė jis.

Prezidentas vėl pabrėžė, kad kalbama ne apie pagalbą, o apie bendradarbiavimą, taip pat ir finansų srityje, „atsižvelgiant į konkretų didelės apimties projektą“.

Graikija suskaičiavo, kiek atsiėjo metai be Rusijos

Po 2014 metais Maskvos pradėto taikyti maisto produktų embargo Graikijos nuostoliai vertinami 30-35 mln. eurų. Tokia informacija buvo pateikta Rusijosprezidento Vladimiro Putino ir Graikijos premjero Alexio Tsipro susitikimo metu. Apie tai praneša „Reuters“.

Pernai rugpjūčio 7 d. Rusija, atsakydama į šaliai pradėtas taikyti Vakarų sankcijas dėl jos vaidmens Ukrainos rytuose vykstančiame konflikte, uždraudė importuoti į šalį jautieną, kiaulieną, daržoves, vaisius, paukštieną, žuvis, sūrius, pieną ir pieno produkciją iš ES, JAV, Australijos, Kanados ir Norvegijos.

Praėjusiais metais Rusijos ir Graikijos prekybos apimtys sudarė 4,2 mlrd. JAV dolerių. Palyginti su 2013 metais, rodiklis sumenko maždaug 40 proc. Energetikos sektoriaus produkcijos eksporto apimtys smuko 41 proc. ir siekė 3,7 mlrd. JAV dolerių, o importas, savo ruožtu, sumenko 19 proc. – iki 498 mln. JAV dolerių.

A. Tsipras: sankcijas reikia palikti praeityje

Po derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Graikijos premjeras Alexis Tsipras kalbėjo apie sankcijų ydingumą ir pareiškė, kad jas privalu palikti praeityje.

„Norint įveikti krizę Ukrainoje, reikia palikti praeityje užburtą sankcijų ratą“, - nurodė A. Tsipras.

Anot jo, šiuo metu svarbu užtikrinti taiką ir stabilumą Ukrainoje. Premjeras pridūrė, kad visos konflikto pusės turi laikytis Minsko susitarimų.

V. Putinas antrino Graikijos ministrui pirmininkui ir teigė, kad geriausias būdas išspręsti problemas - panaikinti Rusijai pritaikytas baudžiamąsias priemones ir nutraukti sankcijų karą.