Tokiose srityse, kaip automobilių perpardavimas ar statybos, dalis grynų pinigų nukeliauja į šešėlį, todėl politikai atnaujina siekį riboti atsiskaitymus grynaisiais pinigais.

Finansų ministerija sutinka, kad tai nėra pagrindinė priemonė mažinti šešėlinę ekonomiką, tačiau įtakos tai turės.

Skaičiuojama, kad ketvirtadalis šalies ekonomikos vyksta šešėlyje. Pavyzdžiui, turguose perkant automobilį, pardavėjai siūlo dalį grynais pinigais mokamos sumos neapskaičiuoti, t.y. ant popieriaus parduoti pigiau. Matydama tokią situaciją, Finansų ministerija gaivina siekį riboti mokėjimus grynaisiais pinigais, tačiau pabrėžia, kad tai tik viena iš galimų priemonių spręsti šią problemą.

„Mes visi suprantame, kad grynųjų pinigų ribojimas nėra kažkokia panacėja, nėra stebuklas. Jis, priėmus atitinkamus sprendimus, kitą dieną šešėlinės ekonomikos neišnaikins, bet tai yra viena iš priemonių, kurios prisidėtų prie šešėlinės ekonomikos mažinimo, net jei tai būtų tik iš dalies. Mes tikrai matome pridėtinės vertės, svarstant šį klausimą“, – teigia finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė.

Ekonomistai sako, kad norint ištraukti pinigus iš šešėlio, galima vadovaujantis užsienio šalių pavyzdžiais, kuriuose atsiskaitymų grynaisiais pinigais lubos yra lanksčios, bet daugiau atsakomybės tenka pirkėjui.

„Kai kurios šalys naudoja net štai tokią patirtį, pavyzdžiui, nustatomas grynųjų atsiskaitymo limitas, tačiau leidžiama pirkėjui mokėti ir daugiau.

Tačiau tokiu atveju jis prisiima riziką, jei tai būtų šešėlinės ekonomikos sandoris ir jis būtų nustatytas, jis turėtų solidariai pasidalinti nuostoliu, bauda ar kažkokiu kitu administraciniu pažeidimu kartu su tuo asmeniu arba juridiniu subjektu, kuris jam tą prekę ar paslaugą pardavė“, – aiškina SEB vyriausiasis ekonomistas Gitanas Nausėda.

Naudotų transporto priemonių pardavėjų asociacijos vadovas Vismantas Baršys abejoja, kad tokie ribojimai turės teigiamos įtakos. Esą tiems, kurie sąžiningai parduoda automobilius, iškils papildomų nepatogumų,

Seime jau buvo svarstoma idėja leisti grynaisiais atsiskaityti iki 5 tūkst. eurų, tačiau šios pataisos po svarstymų komitetuose į plenarinių posėdžių salę nebepateko.