Pasak laikinojo finansų ministro Algirdo Butkevičiaus, privertusi visas farmacijos bendroves tinkamai mokėti mokesčius, valstybė kasmet gautų bent po 15 mln. litų papildomų pajamų.

"Jei atstovybės neišreikš geranoriškumo ir neparodys valios įregistruoti savo verslo Lietuvoje, prieš jas bus imtasi teisinių sankcijų", - sakė A.Butkevičius.

Šiuo metu daug užsienio farmacijos bendrovių Lietuvoje veikia kaip atstovybės, kurioms šalies įstatymai neleidžia verstis komercine veikla. Jos gali rūpintis tik rinkodara, užtikrinti vaistų saugumą, teikti informaciją klientams, tačiau neturi teisės užsiimti prekyba medikamentais. Kadangi sandorį pasirašo pagrindinė įmonė, Lietuvoje nesumokamas pelno mokestis.

Užsienio vaistų gamintojus vienijančios asociacijos vadovo Gintaro Barcio, pačių didžiausių gamintojų - tokių kaip "GlaxoSmithKline", "Phizer" ar "Berlin Chemie" atstovybės jau persiregistravo į uždarąsias akcines bendroves ar užsienio bendrovių filialus ir pelno mokestį moka Lietuvai.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 73 vaistų didmeninio platinimo įmonės, iš jų 26 registruotos kaip užsienio kompanijų atstovybės.

Vaistų didmeninės prekybos įmonių asociacijos duomenimis, Lietuvos gyventojai vaistams ir medikamentams išleido apie 1 mlrd. litų, o vienas asmuo vidutiniškai vaistams skiria apie 290 litų.

Išsamiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose".