Skelbiama, kad liepą ieškodami darbuotojų į Užimtumo tarnybą kreipėsi 4 tūkst. darbdavių – 0,6 tūkst. mažiau nei birželį ir 1,1 tūkst. mažiau nei gegužę.

Mažėjo ir laisvų darbo vietų pasirinkimas: per mėnesį jų registruota 14,5 tūkst. – 2 tūkst. mažiau nei birželį ir 5,3 tūkst. mažiau nei gegužę.

„Liepą įregistruotų laisvų darbo vietų skaičius – mažiausias nuo kovo. Viena vertus, toks darbo paklausos sumažėjimas atspindi būdingą pasyvesnę darbuotojų paiešką vidurvasarį. Kita vertus, stebime prislopusią darbuotojų paiešką kai kuriuose sektoriuose dėl atidėtų plėtros planų ir neaiškumo dėl veiklos mastų“, – teigė Užimtumo tarnybos Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Jurgita Zemblytė.

Užimtumo tarnyba nurodo, kad toks darbo paklausos mažėjimas turi įtakos lėtesniam darbo ieškančiųjų grįžimui į darbo rinką ir nedarbo rodikliams.

Tarnybos duomenimis, liepą dirbti pradėjo 14,4 tūkst. Užimtumo tarnybos klientų – 2,4 tūkst. mažiau nei birželį ir mažiausiai nuo metų pradžios. Neturinčių darbo asmenų skaičius per mėnesį paaugo 9,3 tūkst. ir rugpjūčio 1 d. siekė 153 tūkst. Ilgalaikių bedarbių skaičius ūgtelėjo 1,5 tūkst. iki 30,2 tūkst.

Registruotas nedarbas didėjo 0,5 proc. punkto iki 8,6 proc.

Registruoto nedarbo rodikliai liepą didėjo 57 iš 60 šalies savivaldybių. Labiausiai registruotas nedarbas didėjo Molėtų r. (1 proc. punktu), Kazlų Rūdos ir Švenčionių r. (po 0,9 proc. punkto), bei Plungės r., Marijampolės ir Šalčininkų r. (po 0,8 proc. punkto) savivaldybėse.

„Nepaisant iššūkių, turime kuo pasidžiaugti. Rugpjūtį pradedame mažesniu nedarbu nei 2022-aisiais. Rugpjūčio 1 dieną darbo ieškančių klientų buvo 5,7 tūkst. mažiau nei pernai, ilgalaikių bedarbių – 8 tūkst. mažiau“, – atkreipė dėmesį J. Zemblytė.

Kai kurių profesijų darbuotojams, darbo pasiūlymų – taip pat daugiau nei pernai. Nors mažėjo bendras laisvų darbo vietų skaičius, liepą laisvų darbo vietų daugiau nei birželį ir daugiau nei 2022 m. liepą buvo technologijų ir gamybos inžinieriams, finansų analitikams, specialiųjų poreikių mokinių mokytojams, autobusų vairuotojams, plastikinių gaminių gamybos ir medienos apdirbimo įrenginių operatoriams, kasininkams, dažytojams, skardininkams, mėsininkams ir žuvų darinėtojams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją