Dabar Užimtumo tarnyboje skelbiamų pasiūlymų skaičius šioje pramonėje susitraukė iki trečdalio (33,8 proc.) – tai mažiausia dalis nuo metų pradžios.

Nuosmukį patiriančiose baldų gamybos įmonėse darbo paklausa šiemet krito labiausiai – darbo skelbimų čia dukart mažiau (54,1 proc.) nei pernai – tik 1,3 tūkst. per keturis mėnesius. Ir daugiausiai jų įregistravo kitų baldų gamybos veiklą vykdančios įmonės (863). Daugiau darbuotojų ieškojo tik čiužinių gamybos veiklą vykdantys darbdaviai (265) – 62,6 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

„Daugelis baldų pramonės įmonės veiklų nestabdo, tačiau plėstis taip pat neplanuoja, mažinamos gamybos apimtys dėl užsakymų ir gaminių paklausos sumažėjimo. Tai nulėmė ir darbo paklausos kritimą, darbuotojų poreikis – tik palaikantis ir užtikrinantis įmonių veiklą, bet nesusijęs su įmonių plėtra“, – aiškino Užimtumo tarnybos Priemonių įgyvendinimo organizavimo skyriaus patarėja Brigita Blavaščiūnienė.

Užimtumo tarnyba šiais metais gavo penkis pranešimus apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus iš baldų gamybos, medienos bei medienos ir kamštienos gaminių įmonių, iš viso įspėti 204 darbuotojai. Pernai iš baldų gamybos įmonių gauti du pranešimai apie numatomus atleisti 39 darbuotojus.

Vis dėlto darbdaviai stengiasi išlaikyti aukštesnės ir aukštos kvalifikacijos darbuotojus: įrengimų inžinierius, staklių operatorius, nes jų paklausa išlieka didelė, o pasiūla vis dar nėra pakankama.
„Pastebime, kad darbdaviai tikisi recesiją išgyventi išlaikydami vertingus specialistus ir jų paslaugų atsisako tik kraštutiniais atvejais“, – pabrėžė B. Blavaščiūnienė.

Baldų pramonės darbdaviai vis dar ieško krovikų, nekvalifikuotų apdirbimo pramonės darbininkų, dailidžių ir stalių, siuvėjų, medienos apdirbimo staklių derintojų ir operatorių, baldžių ir giminiškų profesijų darbininkų, baldų apmušėjų ir giminiškų profesijų darbininkų, krovininių platformų ir krautuvų operatorių, medienos meistrų.

Per pirmus keturis metų mėnesius 9,8 tūkst. Užimtumo tarnybos klientų pageidavo dirbti krovikais – beveik tris kartus daugiau nei registruota tokių darbo vietų.

Nekvalifikuotais apdirbimo pramonės darbininkais norėjo dirbti 2,3 tūkst. – du kartus daugiau nei buvo pasiūlymų, darbo ieškojo 0,1 tūkst. medienos meistrų – 1,9 karto daugiau nei darbo pozicijų. Dailidėmis ir staliais įsidarbinti pageidavo 0,8 tūkst. asmenų – 1,4 karto daugiau nei buvo laisvų darbo vietų.

Rinkoje palankiausios galimybės siuvėjams – iš 360 tokio darbo pageidaujančiųjų kiekvienas vidutiniškai galėjo rinktis iš 2,8 laisvų darbo vietų. Baldų apmušėjo ir panašių darbo pasiūlymų pageidavo 26 klientai, o jiems laisvų darbo vietų buvo registruota 4,3 karto daugiau.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją