Vienos įmonės vadovas, nenorėjęs skelbti savo pavardės, pasakojo nutaręs daugiau nebemokėti darbuotojams algų vadinamuosiuose vokeliuose.

Anksčiau šios įmonės darbuotojai dalį uždarbio gaudavo legaliai. Iš šios sumos būdavo sumokami visi mokesčiai. Likusi uždarbio dalis nebūdavo įtraukiama į oficialius dokumentus. Ji būdavo išmokama vokeliuose.

Įmonė buvo pasiryžusi nemažinti sumos, kurią realiai gaudavo darbuotojai. Nuspręsta tą pačią sumą, kuri būdavo mokama vokeliuose, pradėti mokėti legaliai, ir papildomai sumokėti visus mokesčius.

Tačiau toks įmonės geranoriškumas nepatiko darbuotojams. Jie vadovo paprašė ir toliau mokėti algas vokeliuose. Pasirodo, šiuos darbuotojus persekioja antstoliai - vienas darbuotojas nesumokėjo baudos, kitas - alimentų.

Alimentai skaičiuojami tik iš oficialių pajamų. Lygiai taip pat antstoliai gali išieškoti skolas tik iš oficialios algos. Jei darbuotojas oficialiai gauna tik minimalią ar dar mažesnę algą, tuomet ir antstoliai išieško nedidelę sumą. Tuo tarpu vokelyje gauta alga lieka darbuotojui - skolų išieškotojai į ją nepretenduoja.

Tačiau jei visą algą darbuotojas gautų oficialiai, tada jis turėtų mokėti kur kas didesnius alimentus ar grąžinti didesnę skolos dalį.

VMI viršininko pavaduotojas Daivis Zabulionis patvirtino, kad pasitaiko atvejų, kai darbuotojai patys reikalauja mokėti atlyginimus vokeliuose.

"Čia jau tokie egzotiniai atvejai. Teko girdėti, kad kaimo vietovėse pas ūkininką ar smulkųjį verslininką žmogus nori dirbti nelegaliai, nes jei jis dirbs legaliai, tuomet nieko negaus - visą uždarbį išieškos antstoliai", - sakė D.Zabulionis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją