Su Delfi redakcija susisiekė vilnietė Asta (tikras vardas redakcijai žinomas), kuri įmonei „Corepetitus“ nuo praėjusių metų rugsėjo teikia korepetitorės paslaugas. Ji dirba turėdama individualios veiklos pažymą.

Ją neramina tai, kad norint nutraukti sutartį anksčiau numatyto termino tektų susimokėti 500 eurų netesybų mokestį.

„Noriu įspėti kitus žmones. (…) Pasirašoma sutartis, kuri įpareigoja be bandomojo laikotarpio dirbti iki birželio mėnesio, su galimybe nutraukti tik gegužę“, – Delfi rašė Asta.

Pasak jos, įmonėje dirba daug studentų, kurie sutarties nenutraukia dėl gresiančios finansinės naštos, nors pasitenkinimo darbu ir nejaučia.

Ką reikia žinoti apie tokią praktiką?

Sako, kad baudas taiko ne visada

„Corepetitus“ direktorius Tadas Jonaitis Delfi komentavo, kad įmonė su savarankiškai veiklą vykdančiais asmenimis sudaro ne darbo, o paslaugų teikimo sutartis.

„Kadangi veiklą vykdome tam tikroje specifinėje srityje, t. y. organizuojame mokymo paslaugų teikimą moksleiviams, įprastai su paslaugų teikėjais sudarome sutartis mokslo metų laikotarpiui. Tačiau atskirais atvejais terminas gali būti ir kitoks – trumpesnis ar ilgesnis, tai priklauso nuo tarpusavio susitarimo“, – sakė T. Jonaitis.

Tadas Jonaitis

Pasak jo, kaip ir daugelyje kitų verslo sričių sutartinės netesybos „gali būti taikomos“, jei sutartis nutraukiama anksčiau termino, bet taip būna ne visais atvejais.

„Taip pat netesybos gali būti taikomos ir kitos pusės, t. y. paslaugų teikėjo mums, kaip užsakovui. Tai yra įprasta sutartinių prievolių užtikrinimo priemonė. Pažymime, kad kiekvienu konkrečiu atveju, bet kuriai šaliai pareiškus norą nutraukti sutartį, situaciją sprendžiame derybų būdu, visuomet esame pasiruošę kalbėtis ir rasti abiem šalims priimtiną susitarimą“, – teigė įmonės direktorius.

Jis neatsakė į klausimą, kaip dažnai tokios sankcijos yra taikomos paslaugų teikėjams.

„Paslaugų teikimo sutartys sudaromos individualiai su kiekvienu paslaugų teikėju, atitinkamai individualiai jos gali būti ir keičiamos. Sutarčių sąlygos nėra viešos, o paslaugų kaina ir kitos sąlygos yra derybų reikalas“, – paaiškino T. Jonaitis.

Jis pridūrė, kad apie bandomąjį laikotarpį šiuo atveju kalbėti negalima, nes nėra pagal darbo sutartis dirbančių korepetitorių.

Advokatas: tai teisėta, bet egzistuoja ir išimtis

Jei bauda už minimalaus laikotarpio neišdirbimą numatoma paslaugų teikimo sutartyje, tai yra teisėta, Delfi sakė advokatų kontoros „Ellex Valiunas“ partneris Ramūnas Petravičius.

„Tai yra civilinis / komercinis susitarimas, reglamentuojamas ne darbo, o civilinės teisės. Tokiu atveju šalys galėtų susitarti dėl paslaugų teikimo termino ir baudos, jei sutartis nutraukiama prieš terminą, nesant pažeidimo iš kitos šalies pusės“, – Delfi sakė R. Petravičius.

Tiesa, yra ir išimčių. Kokios jos?

„Tokiu atveju, jei paslaugų sutartimi būtų nelegaliai dangstomi darbo santykiai ir toks asmuo prašytų tokią paslaugų sutartį pripažinti darbo sutartimi su visomis iš to kylančiomis pasekmėmis, samdomas asmuo, mūsų vertinimu, galėtų kreiptis ir į darbo ginčų komisiją, formuluodamas atitinkamą reikalavimą“, – akcentavo jis.

Advokatų kontoros „Ellex Valiunas“ partneris Ramūnas Petravičius

Jei ji atsisakytų nagrinėti tokį ginčą, galima kreiptis į teismą, patarė teisininkas.

Tuo metu Valstybinė darbo inspekcija komentare Delfi sakė, kad į VDI kompetenciją nepatenka civilinių susitarimų, pavyzdžiui, paslaugų sutarties normų aiškinimas bei kontrolės vykdymas, todėl šiais klausimais reikėtų kreiptis į civilinės teisės specialistus arba į Teisės kliniką (nemokama teisinė pagalba)

R. Petravičius teigė, kad paprastai šalys yra laisvos savo valia nuspręsti, kokią sutartį jos ketina sudaryti, visgi verslininkai ir jų įmonės turi būti atsargūs sudarydami paslaugų sutartis su fiziniais asmenimis ir visuomet įsivertinti, ar realybėje nėra darbo santykių.

Jis išvardijo, kokie yra pagrindiniai skirtumai tarp darbo santykių ir laisvai samdomo ar savarankiško darbo.

Tai – darbuotojo pavaldumas darbdaviui (paslaugų teikėjas tokio pavaldumo neturi), paklusimas vidaus darbo tvarkai ir procedūroms, darbo proceso kontrolė (paslaugų sutarties objektas yra paprastai ne darbo funkcija, o paslaugos rezultatas), darbo įrankių ir priemonių suteikimas, darbo laiko nustatymas, atostogų suteikimas, skirtingos galimybės nutraukti sutartį, skirtingas apmokestinimas.

Darbo sutartyje to nurodyti negalima

Tiesa, jei punktas apie netesybas neišdirbus minimalaus laikotarpio įrašomas darbo sutartyje, tai yra neteisėta.

„Priverstinis darbas yra draudžiamas ir toks punktas, labai tikėtina, būtų pripažintas negaliojančiu, jei darbuotojas kreiptųsi į darbo ginčų komisiją ar teismą. Darbo santykiuose šalys gali tartis dėl baudų už konfidencialumo ar nekonkuravimo susitarimų pažeidimą, tartis dėl mokymo išlaidų atlyginimo ir panašiai, tačiau negali nustatyti darbuotojui baudos, jei jis nuspręs nutraukti darbo sutartį“, – sakė teisininkas.

Darbo sutartį bandomuoju laikotarpiu galima nutraukti apie tai įspėjus darbdavį prieš tris darbo dienas, po bandomojo laikotarpio – įspėjus darbdavį prieš 20 kalendorinių dienų, priminė VDI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)