Regina pasakoja, kad Vilniaus miesto pakrašty prie Gilužio ežero įsikūrusioje „Villa Alicante“, kuri siūlo SPA, nakvynės ir kavinės paslaugas, teko susimokėti už galimybę pabūti prie ežero.

„Dažnai su šeimom ir vaikais užsukdavom į šią kavinę, kuri mums ir dar 3-5 mamytėms su 1-2 metukų vaikučiais tapo pamėgta, ypač vasarą, susitikimų vieta. Maloni kavinės aplinka, malonus paslaugus personalas. Vieną liepos dieną susiruošėm papietauti „Villa Alicante“ kavinėje. Diena buvo saulėta, tad sugalvojome kartu su vaikais nusileisti nuo kavinės terasos į paplūdimį ir išsimaudyti ežere. Prisistatęs, ne kartą mus kavinėje matęs, apsaugos darbuotojas pareikalavo sumokėti už maudynes, o atsisakius (paaiškinome esą kavinės klientai, paplūdimio gultų neėmėm) buvo iškviesta policija ir, jai atvykus, pareikalauta sumokėti „už paplūdimio nuomą“ (taip parašyta kasos kvite) arba važiuoti į nuovadą“, - pasakoja Regina. Anot jos, policijos pareigūnai grasino iškviesti dar tris policijos ekipažus, jei šių prireiksią visas mamas su vaikais išvežti į nuovadą. Į nemalonią padėtį patekusi kavinės lankytoja sako nusprendusi susimokėti reikalaujamus dešimt litų, kad biografijoje neliktų jokių įrašų dėl susidūrimo su policija.

„Tačiau niekas mums nei gultų atnešė, nei nieko. Buvome pažemintos visų lankytojų akivaizdoje (...) Kreipėmės į „Villa Alicante“ vadovus , tačiau jie vengė bendravimo. Panašu, kad į tokią situaciją gali patekti kiekvienas klientas “, - neradusi jokių papildomų paslaugų pakrantėje už sumokėtus pinigus kalba Regina. Anot jos, iš policininkų ji supratusi, kad šie ne pirmą kartą minėtoje vietoje lankosi dėl panašių pažeidimų.

„Villa Alicante“ direktorius Darius Malakauskas teigia, kad žemė iki vandens – privati, ją reikia prižiūrėti, vežti smėlį, surinkti šiukšles, todėl prašoma mokesčio už naudojimąsi. Vadovas teigia, kad norintiems nusimaudyti tokia galimybė visada yra.

„Mes susidūrę su tuo, žiūrime tolerantiškai, jeigu nori nusimaudyti – jokių problemų. Bet jeigu guli visą dieną, valgo, naudojasi tualetu – prašome susimokėti už paslaugą, nes kainuoja priežiūra“, - sakė D. Malakauskas. Jis patvirtino, kad dalis klientų turėjo rūpesčių su apsauga ir policija.

„Būna pas mus visko, apsauga savo darbą pagal instrukcijas dirba“, - sako D. Malakauskas tvirtinantis, kad norintys tik nusimaudyti ir neužtrukti, visada gali praeiti.

Draudimų maudytis neturėtų būti

„Pirmą kartą girdžiu, kad būtų imamas kažkoks mokestis už tai, kad būtų galima prieiti ir pabūti ar nusimaudyti. Yra įstatyme nustatyta pakrantės apsaugos juosta, kad turi būti užtikrinta praeiti tretiesiems asmenims ir apie kažkokius pinigų ėmimus negali būti kalbos, jokių maudyklų, už kurių naudojimąsi būtų galima imtis pinigus“, - DELFI teigė Aplinkos apsaugos agentūros Vandenų apsaugos ir hidrografinio tinklo priežiūros skyriaus vedėjas Gintautas Sabas. Jis sako neturintis informacijos, kad Lietuvoje būtų privačių paplūdimių. Net jei šalia ežero esančio sklypo šeimininkas sutvarkė pakrantę, neturi būti draudžiama maudytis tretiesiems asmenims.

„Vandens telkiniai negali būti privatūs ir net savivaldybės nuosavybė negali būti“, - sako G. Sabas.

Nacionalinės žemės tarnybos pareigūnų atsiųstame elektroniniame laiške DELFI rašoma, kad pagal Žemės įstatymą žemės savininkai ir kiti naudotojai privalo leisti kitiems asmenims prieiti prie paviršinio vandens telkinių nustatytomis pakrantės apsaugos juostomis, lankyti gamtos ir kultūros paveldo teritorinius kompleksus bei objektus ir bendro naudojimo rekreacinius objektus bei teritorijas.

„Atsižvelgiant į tai, kad žemės sklypui, kuriame randasi kavinė ,,Villa Alicante“ yra nustatyta specialioji žemės ir miško naudojimo sąlyga – vandens telkinių apsaugos juostos ir zonos, šio žemės sklypo savininkas privalo leisti kitiems asmenims prieiti prie paviršinio vandens telkinio – Gilužio ežero, tuo labiau, kad šiam žemės sklypui taip pat yra nustatytas žemės servitutas, suteikiantis teisę 2115 kv. m. ploto žemės sklypo dalyje neatlygintinai ežero pakrantės apsauginėje zonoje eiti pėstiesiems. Atsižvelgiant į tai, darytina išvada, kad kiti asmenys turi teisę vaikščioti 25 m atstumu nuo Gilužio ežero pakrantės, taip pat jie turi teisę laisvai maudytis šiame ežere“, - teigia Nacionalinės žemės tarnybos Žemės tvarkymo departamento direktorius Algis Bagdonas.

Policija turi reaguoti į visus iškvietimus

Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato viešųjų ryšių skyrius DELFI teigė, kad policija privalo reaguoti ir reaguoja į visus gaunamus pranešimus. Jei nepavyksta konflikto išsiaiškinti įvykio vietoje, pareigūnai turi teisę pristatyti asmenis į artimiausią policijos įstaigą.

„Jūsų minimas paplūdimys yra įkurtas įmonės lėšomis, privačioje teritorijoje (atvežtas smėlis, įrengta tinklinio aikštelė, persirengimo „namelis“, sudaryta galimybė naudotis tualetu). Praėjimas pro paplūdimį leidžiamas be jokių apribojimų. Paplūdimyje yra informacinė lentelė kurioje įspėjama apie privačios valdos teritoriją, leidimą praeiti pro ją. Įspėjama, kad renkamas 10-ies litų mokestis už viešosios tvarkos palaikymą ir pliažo priežiūrą, todėl paplūdimyje būdamas asmuo tuo pačiu patvirtina, kad sutinka su šiomis sąlygomis. Naudotis pakrante ir maudytis jokių apribojimų nėra“, - sakoma pareigūnų atsakyme.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)