Tačiau šiemet prie kainų kitimo stipriai prisidės ir infliacija. Anot Palangos turizmo informacijos centro direktorės Allos Valužienės, palyginti su praėjusia vasara, apgyvendinimo kainos pakils apie 10 procentų.

Penkių žvaigždučių viešbutis prezidentinius apartamentus pasiturintiems poilsiautojams šią vasarą parai siūlys išsinuomoti už 2200 litus. Prabangiame viešbutyje per patį atostogų „bumą“ už liuksą teks pakloti 1600 litų, už keturių žvaigždučių apartamentus - per 700 litų.

Mažiau žvaigždučių turinčiuose viešbučiuose dviviečiame kambaryje galima apsistoti ir už 200 - 280 litų.

Palangoje už įspūdingą kainą galima pagyventi ir prabangiame trijų miegamųjų kotedže. Už parą čia teks palikti net 5 tūkstančius litų. Tuo tarpu privačiame sektoriuje verslininkai skelbiasi priimantys į vienviečius kambarius, kurių kaina už parą prasideda nuo 30 litų.

Kainos keisis ir Neringoje. Tačiau, pasak Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorės Reginos Kondraškinos, kai kurie verslininkai išlaikys tas pačias kainas kaip ir pernai vasarą.

„Didelio kainų šuolio nebus. Gal įsibėgėjus sezonui kai kas jas ir peržiūrės“, - sakė pašnekovė. Šiuo metu Nidoje pigiausiai kambarį parai svečių namuose galima išsinuomoti už 30 litų, piko metu jo kaina padidės penkiais litais. Bendrabučio tipo poilsinėje galima apsistoti dar pigiau - už 20-25 litus.

Privačiame sektoriuje kambarys atsieina apie 70-100 litų. Juodkrantėje bei Nidoje 4 žvaigždučių dviviečiai kambariai nuomojami už 200-230, apartamentai parai kainuoja apie pusę tūkstančio litų.

Poilsiautojai pastebi, jog kiek skiriasi apgyvendinimo kainos Nidoje ir Juodkrantėje - Nidoje jos yra didesnės. Pasak R.Kondraškinos, taip yra dėl to, kad šioje gyvenvietėje yra aukštesnė paslaugų kokybė. Tačiau, anot pašnekovės, Juodkrantė sparčiai vejasi Nidą.

Kaip pasakojo svečių namų „Nidos seklyčia“ direktorė Irma Baltrušaitienė, šiemet apgyvendinimo kainų jie dar nekels. Nors kainos nėra mažos, tačiau kambariai rezervuoti beveik visai vasarai.

„Apgyvendinimo sąnaudos labiausiai priklauso nuo skalbimo, valymo kainų bei investicijų į viešbutį. Kol kas sutarėme, kad skalbėjai bei valytojai mums kainų nekels. Tačiau jei ir jie prašys daugiau - mes taip pat turėsime kelti kainas“, - sakė verslininkė. Anot pašnekovės, infliacija turės didesnės įtakos patiekalų kainoms. Pasak I.Baltrušaitienės, jų restorane patiekalai brangs 2-12 procentų.

„Pusryčių patiekalai kainuos apie pusantro, dviem litais brangiau. Labiausiai brangs alkoholis - pavyzdžiui, brangiųjų vynų kaina kils dvigubai. Tuo tarpu, jei šimtas mililitrų populiariausio vyno anksčiau kainavo 7, tai šią vasarą - 8 litus“, - lygino neringiškė verslininkė. Didesnėmis kainomis svečius vasarą pasitiks ir kai kurie Klaipėdos viešbučiai.

„Labai didelio pokyčio nematyti, tačiau vieni viešbučiai padidino kainas, kiti - ne, - sakė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro atstovė Inga Andruškaitė. - Centre trijų žvaigždučių viešbučio kambarys kainuoja nuo 150 litų. Toliau nuo centro galima rasti ir už 80 litų. Brangiausias - liukso - kambarys kainuoja daugiau nei 800 litų“. Anot pašnekovės, Klaipėdoje viena pigiausių apgyvendinimo vietų - netoli autobusų stoties esantys jaunimo nakvynės namai. Vienam žmogui para čia kainuoja 44 litai.