Ryšių su visuomene specialistas Liutauras Ulevičius DELFI sakė, kad dabar M. Zuckerbergo labdaros gavėjai ir visi kiti šią iniciatyvą palaikantys žmonės, yra suinteresuoti, kad „Facebook“ akcijų vertė tik didėtų.

Tai ypač palanku visiems tiems socialinio tinklo akcininkams, kurie savo turto jokiai labdarai aukoti net neketina.

„Iš labiau ciniškos pusės, galima būtų pasakyti, kad lengva dovanoti turtą, kurio neturi. Juk dovanojama prognozuojama vertė. Jei paimtume vertybinius popierius – tai nėra pinigų maišas, o tik gali juo virsti. Juk per vieną dieną nepaimsi ir neparduosi 99 proc. „Facebook“ akcijų“, – sakė L. Ulevičius.

„Pagal lietuvišką patarlę, kad geriau žvirblis rankoje nei briedis girioje, tai M. Zuckerbergas šiuo atveju dovanoja briedį girioje“, – paaiškino pašnekovas.

Jis taip pat pastebėjo, kad kalbant apie ilgalaikius tikslus, tas „briedis“ atrodo netgi didesnis ir gražesnis, negu pasakant, kad kažkas konkretaus įvyks šiais ar kitais metais.

Socialinė atsakomybė

Vis dėlto L. Ulevičius pabrėžė, kad šiuo atveju M. Zuckerbegui labai daug kritikos žerti nereikėtų.

„Jau ilgai laukiu, kada kuris nors iš Lietuvos turtuolių paseks panašiu pavyzdžiu“, – pridūrė jis.

L.Ulevičius, sakė, kad iš socialinės atsakomybės pusės, tai yra labai sąmoningas ir prasmingas žingsnis, rodantis M. Zuckerbego brandą bei suvokimą, ką reiškia turtas – kad tai nėra tik teisė į malonumus, bet ir atsakomybė.

„Dabartinis žingsnis susietas su dukros gimimu, bet iš tiesų, tai yra ilgesnio mąstymo rezultatas. Akivaizdu, kad tai nebus padaryta rytoj ar artimiausiais metais. Kiek žinau, ir vertybinių popierių biržos dokumentai rodo, kad artimiausiais metais jokių „Facebook“ akcininkų pokyčių neįvyks“, – pažymėjo ryšių su visuomene specialistas.

Liutauras Ulevičius

Pašnekovas priminė, kad filantropija JAV yra kur kas labiau pažengusi nei kitose šalyse. Pavyzdžiui, jau matėme kaip savo turtais dalijasi „Microsoft“ įkūrėjo Billo Gateso šeima.

„Galima tik sveikinti, kad naujoji JAV turtuolių banga irgi savo turtą naudoja ilgalaikių ir visuomeniniam gėriui skirtų projektų vystymui“, – sakė L. Ulevičius.

Požiūris gerės

Po M. Zuckerbergo pranešimo, kuris praėjus 12 valandų nuo jo paskelbimo buvo surinkęs beveik 1 mln. „like“, „Facebook“ vartotojų požiūris į jų naudojamą socialinį tinklą, L. Ulevičiaus vertinimu, turėtų tik gerėti.

„Šis žingsnis rodo, kad M. Zuckerbergo akcijų paketą valdantys žmonės dirba labiau ne verslo projekte. Anksčiau galutinis rezultatas buvo „pinigų darymas“. Po šio pareiškimo „Facebook“ įgyja naują atspalvį“, – sakė DELFI pašnekovas.

Tačiau M. Zuckerbergo pažadas pinigus aukoti labdarai tikrai nepataisys visų tarptautinių korporacijų įvaizdžio.

Pavyzdžiui, leidinys „The Economist“ prieš kurį laiką kritikavo JAV finansų sektorių už tai, kad jame dirbantys bankininkai neatsargiai skolina įvairioms įmonių grupės, kurios susiperka savo pačių išleistas akcijas ir taip dirbtinai kelia jų vertę.

Netgi pati idėja savo turtus atiduoti labdarai yra sukritikuota. Tai prieš kurį laiką padarė filosofas Slavojus Žižekas, kuris aiškino, jog sukauptus pinigus išdalinantys turtuoliai tik legitimizuoja visą šiuolaikinio kapitalizmo sistemą, kurioje godumas yra didžiausia vertybė.

„Tarp noro sistemą pakeisti ir pastangų išlaikyti ją veikiančią taip pat yra didžiulis skirtumas“, – teigia S. Žižekas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)