Sparčiai populiarėjanti paslauga

Kalbant apie kainas nurodoma, kad už 39 eurus nuvykstama į vietą, surenkamos šiukšlės, sausi lapai, nuvalomas antkapis, palaistomi augalai, uždegama žvakė ir sukalbama malda. Jei norima, kad būtų išraunami seni augalai, papildomas juodžemis ir pasodinamos naujos gėlės, jau reikėtų sumokėti 69 eurus.
Pasak kapaviečių tvarkymo paslaugų įmonės „Pamenu.lt“ vadovės Lauros Liutkauskienės, prieš kelerius metus pradėjus vykdyti veiklą – ja susidomėjo vos keli klientai, tačiau šiandien jau tenka pastebėti, kad kapaviečių tvarkymas – tai sparčiai populiarėjanti paslauga Lietuvoje.

„Išskirti konkretaus žmonių kontingento, kas užsisako kapaviečių tvarkymo paslaugą – tikrai nedrįstume, kadangi nemažai užsakymų atkeliauja ir iš užsienyje gyvenančių mūsų tautiečių, taip pat dalis užsakymų yra iš senjorų, kurie galbūt dėl sveikatos būklės ar tiesiog, pabijoję tolimesnių atstumų, kreipiasi į mus pagalbos“, – pasakojo moteris.

Anot jos, bendraujant su žmonėmis, tenka pastebėti ir tam tikras kapaviečių tvarkymo tendencijas.

„Šiai dienai žmonės yra linkę matyti neperkrautos, tvarkingos, gal minimalistinės kapavietės vaizdą. Užsakymuose pastebime, kad dažnai dominuoja gyvų gėlių pageidavimas ir vis labiau žmonės yra linkę atsisakyti dirbtinių gėlių kompozicijų“, – teigė L. Liutkauskienė.

Tiesa, anksčiau dirbtinės gėlės kapavietėse buvo itin populiari mada. Dabar, pasak kapaviečių tvarkymo paslaugų įmonės vadovės, jeigu žmonės ir renkasi gyvas gėles pakeisti kitomis – jie turi specialių pageidavimų.

„Jie renkasi, kad tai būtų iš džiovintų augalų padaryta kompozicija“, – teigė pašnekovė.

L. Liutkauskienės pastebėjimu, Lietuvoje vis labiau populiarėja plokštėmis, akmenukais dengtos kapavietės. Tokiu pasirinkimo keliu žmonės keliauja ne be reikalo.

„Nori, kad kuo mažiau būtų ta kapavietė perkrauta. Dėl žvakių – žmonės labiau pageidauja kelis vienetus uždegti, taip pat neperkraunant kapavietės“, – teigė ji.

Ne tik sutvarkys kapus, bet ir sukalbės maldelę

Užsakant kapavietės tvarkymo paslaugą, galima užsisakyti ir maldos sukalbėjimą. Vis dėlto, pasak kapaviečių tvarkymo paslaugų įmonės vadovės, maldos pageidavimas klientų tarpe – gana retas atvejis.

„Tiesiog žmonės yra labiau linkę susikoncentruoti į tai, koks yra tas gerbūvio atliktas darbas, o į maldą – mažiau linkę koncentruotis, tačiau mūsų komandos tikslas yra kiekvienos kapavietės sutvarkymą tiesiog užbaigti pagerbiant mirusiuosius tylos minute“, – dalijosi L. Liutkauskienė.

Anot pašnekovės, toks žmonių pasirinkimas – suprantamas.

„Tiesiog žmonės yra linkę padėkoti išėjusiems patys ir ta malda tiesiog nebūna perkelta į kapines“, – teigė ji.

Užsakymų sulaukia visus metus

Nors dabar artėja diena, kada visi keliaujame lankyti artimųjų kapus ir pagerbti jų išėjimą, vis dėlto, L. Liutkauskienė teigė pastebėjusi, jog dėl kapaviečių tvarkymo paslaugų lietuviai yra linkę kreiptis ne tik artėjant šiai dienai.

„Iš tikrųjų, sulaukiame užsakymų visus metus. Esame linkę klientams akcentuoti, kad nepamirštų mirusiųjų ir paprastą dieną. Nebūtina lapkričio 1-oji ar mirties metinės, kad uždegti žvakutę, kad sutvarkyti kapavietę, kad sušildyti mirusiuosius“, – teigė ji.

Apie tokią paslaugą išgirdę žmonės ją taip pat įvertina teigiamai, tačiau didelė dalis jų – vis dar renkasi darbo imtis patys.

„Iš tikrųjų, gal ir gera paslauga, kadangi yra daug apleistų kapų, kai kurie žmonės negali atvažiuoti, bet, kol yra galimybės, aš manau, geriausia yra patiems“, – dalijosi moteris.

„Jeigu kapai toli, kitame mieste – tikriausiai gera paslauga, bet maldą galima pačiam sukalbėti iš bet kur“, – teigė vyras.

„Man atrodo, kad patiems reikia nuvažiuoti, kadangi čia yra pagarba savo artimiesiems“, – įžvalgomis pasidalijo kita gatvėje kalbinta pašnekovė.

Visą reportažą rasite LNK portale: