Aukcione iš viso buvo 7 dalyviai, daugelis iš jų - kelių bendrovių konsorciumai.

Pradinė 88,88 proc. VSA akcijų paketo kaina buvo 19,2 mln. litų. Dar 10 proc. VSA akcijų valdo bendrovė "Unimodus".

Tarp stebėjusių aukcioną buvo bendrovės "Hermis fondų valdymas" generalinis direktorius Nerijus Dagilis, bendrovės "Invalda Real Estate" vadovas Darius Šulnis. Parduodama įmone domėjosi ir nekilnojamojo turto plėtros bendrovė "Hanner", Estijos kapitalo įmonė "Merko statyba" bei kiti.

Kiti VSA privatizavimo dalyviai už bendrovę siūlė 27,05-31,127 mln. litų, dviejų iš jų paraiškos buvo atmestos, nes neatitiko reikalavimų.

"Galiu pasakyti, kad siūlomos kainos yra įspūdingos", - aukciono metu sakė jį vedęs Vilniaus savivaldybės Ekonomikos departamento Turto valdymo ir privatizavimo skyriaus direktorius Vytautas Grinius.

Pasak rinkos dalyvių, VSA patrauklus ir dėl nuo Konstitucijos prospekto atsišakojančioje Linkmenų gatvėje turimo 465 arų žemės sklypo, kuris nuomojamas iš Vilniaus savivaldybės.

Konstitucijos prospekte neseniai iškilo naujasis Vilniaus savivaldybės dangoraižis, bendrovės "Hanner" prekybos centras "Europa" bei 33 aukštų biurų pastatas ir kiti nekilnojamojo turto objektai.

Vilniaus savivaldybės Teisės ir personalo departamento direktorius Jovitas Elzbergas teigė, jog aukciono laimėtojas privalo per 10 dienų pasirašyti sudarytą protokolą, dar 45 dienas teisėsaugos institucijos gali tikrinti jo patikimumą. Po to, kai suderinta pirkimo-pardavimo sutartis patvirtinama Privatizavimo komisijoje, ji turi būti pasirašyta per 15 dienų, o pinigus reikia sumokėti dar per 5 dienas.

Dėl to manoma, jog formalumų tvarkymas gali užtrukti dar apie porą mėnesių.

Privatizavimo sąlygos numato, kad investuotojas ne vėliau kaip per trejus metus privalės iškelti įmonės veiklą į kitą vietą.

Investuotojas per trejus metus taip pat turės į įmonės pagrindinę veiklą investuoti ne mažiau kaip 5 mln. litų, iš jų 1 mln. litų - pirmaisiais metais. Taip pat reikalaujama išsaugoti ne mažiau kaip 80 proc. iš maždaug 190 šiuo metu esančių darbo vietų.

Iš potencialaus pirkėjo arba vieno iš konsorciumo dalyvių taip pat reikalaujama turėti ne mažiau kaip 3 metus patirties atliekų surinkimo bei transportavimo srityje, ne mažesnį kaip 10 mln. litų įstatinį kapitalą bei 7 mln. litų metinę apyvartą.

Pernai VSA apyvarta buvo 15,34 mln. litų (1,3 proc. mažesnė nei 2002-aisiais), o grynasis pelnas - 59,8 tūkst. litų (40 proc. mažesnis). Įmonė, turinti apie 200 darbinių mašinų bei įrengimų, apie 64 proc. pajamų gauna iš šiukšlių išvežimo veiklos.

Penkerius metus VSA pirkėjas be Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sutikimo privalės nekeisti bendrovės pagrindinės veiklos ir užtikrinti, kad pajamos iš jos sudarytų ne mažiau kaip 70 proc. visos apyvartos.

VSA turtas šių metų pradžioje buvo 20,535 mln. litų, nuosavas kapitalas - 15,744 mln. litų. Įmonė taip pat turėjo apie 4,6 mln. litų grynųjų pinigų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją