2008 m. pavasarį atliktos apklausos metu paaiškėjo, kad 2008 m. DNP cigarečių paplitimas sumažėjo beveik trečdaliu ir siekė 21 proc. (30 proc. 2007 m.).

Nepaisant to, kad DNP cigarečių paplitimas Lietuvoje 2008 m. sumažėjo, iš jų gaunamas pelnas auga. Pagal apytikslius apskaičiavimus, 2008 m. už DNP cigaretes gautas pelnas būtų apie 120 milijonų litų (vidutiniškai – 1.85 lt nauda už pakelį). 2007 m. duomenimis, toks pelnas buvo apie106 milijonai litų.

Apklausos rezultatai parodė, kad patys populiariausi tabako gaminiai, už kuriuos nebuvo sumokėtas mokestis, yra Rusijoje pagamintos cigaretės (17.7 proc. visų surūkomų cigarečių). Iš Baltarusijos įvežamos cigaretės yra antroje vietoje – 1.5 proc. visų cigarečių. Nors baltarusiškų cigarečių dalis yra gana nedidelė, lyginant su rusiškomis cigaretėmis, jų paplitimas per metus išaugo 15 kartų (2007 m. jos sudarė 0.1 proc. visų cigarečių).

Rusiškas cigaretes puikiai žino ir jas vartoja netgi asmenys, kurie rūko cigaretes, už kurias mokestis yra sumokėtas (DP - angl. „duty paid“). Apie 47 proc. rūkalių prisipažino, kad praėjusiais metais pirko rusiškas cigaretes. 83 proc. šio kiekio sudaro DNP cigaretės. Mažiausiai 82 proc. DNP cigarečių rūkalių atvirai pareiškė Lietuvoje pirkę DNP cigaretes. Dažniausiai DNP cigaretės buvo perkamos turguje arba iš kitų asmenų.

Tyrimo rezultatai parodė, kad didžiausias DNP cigarečių paplitimas yra Pietų Lietuvoje, ties Kaliningrado ir Baltarusijos siena (39 proc. 2008 m. ir 52 proc. 2007 m.). Į antrąją vietą pagal tokių cigarečių koncentraciją šoktelėjo Vilnius, kur DNP cigarečių paplitimas per metus išaugo 30 proc. ( nuo 17 proc. 2007 m. iki 22 proc. 2008 m.).

„Pastarųjų dvejų metų duomenys parodė, kad nepaisant to, jog DNP cigarečių paplitimas Lietuvoje mažėja, jis vis dar išlieka didžiausias Baltijos šalyse – už ketvirtadalį visų Lietuvoje surūkomų cigarečių nebuvo sumokėtas mokestis. Mūsų nuomone, tai yra ne vien tabako pramonės problema, bet ir visos visuomenės apskritai. Mažėjant prekybos ir pramonės pelnui bei didėjant akcizo mokesčiui, auga nusikalstamo sektoriaus pajamos“, - sakė „British American Tobacco“ kompanijos Lietuvai generalinis direktorius John Lemkow.

Kaip teigia J. Lemkow, bendradarbiaujant su Tabako gamintojų valstybine asociacija, “British American Tobacco“ atkreipė atitinkamų valstybinių institucijų dėmesį į tą faktą, kad smarkiai keliant akcizo mokestį per labai trumpą laikotarpį, šalyje smarkiai išaugs DNP cigarečių vartojimas. „Siekiant vykdyti Europos Sąjungos reikalavimus dėl akcizo mokesčio didinimo, ateityje rekomenduojama būtų jį kelti po truputį per ilgesnį laiką, suteikti didelius įgaliojimus įstatymo priežiūros institucijoms bei užtikrinti, kad pagal įstatymus būtų taikomos griežtos priemonės, kovojant su tokiu reiškiniu“, - teigė John Lemkow.

Kaip ir praėjusiais metais, šiemet tyrimo rezultatai buvo pateikti Finansų, Sveikatos apsaugos, Teisingumo, Vidaus reikalų ir Ūkio ministerijoms, LR Seimui, Lietuvos muitinei ir Valstybinei tabako ir alkoholio kontrolės tarnybai.

Kiekybinė apklausa buvo vykdoma 2008 m. balandžio 21 – birželio 9 d. Interviu metodu buvo apklaustas 2031 rūkalius nuo 18 iki 64 m. amžiaus. Pokalbio metu respondentai turėjo turėti cigarečių pakelį, kurį sutiktų iškeisti į mažą dovanėlę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją