Derlius prastas


Prekiautojai sako, kad mėlynių derlius šiemet itin prastas, todėl ir kaina tokia. Litras mėlynių kainuoja dvigubai daugiau nei parduotuvėje mėsos kilogramas.

„Labai prastas mėlynių sezonas. Labai jų nėra, kaina didelė – savaitgalį buvo 10 eurų litras, bet išpirko, aišku“, – teigė prekybininkė Vilija.

Savo patirtimi pasidalijo ir prekybininkė Daiva Bernotienė.

„Buvo šalnos, po to sausra. Pažiūrėkite, kokie serbentai mažyčiai – smulkios uogos. Ir šilauogės smulkios“, – teigė ji.

Kas labiausiai brango?


Prekybininkės Elytės Kuktienės teigimu, brango viskas, tad už ką mokame daugiausiai – išskirti sunku.

„Viskas po truputį, visos uogos kažkur euru pabrango“, – teigė ji.

Uogų asociacijos vadovė sako, kad prekybininkai didžiules uogų kainas ištraukė ne iš oro, o taip bando kompensuoti dėl gamtos išdaigų patirtus nuostolius.

„Matau, kad dauguma tikrai skaudžiai nukentėjo ir tai sako ir meteorologai. Prasidėjus vegetacijai, buvo didžiulės šalnos, todėl šių metų derlius tikrai yra kuklesnis“, – teigė Lietuvos uogų augintojų, perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos vadovė Audronė Ispyrian.

Braškės Kalvarijų turguje

Pasak uogininkų, šiemet derliumi džiaugiasi braškių augintojai, tačiau, net ir sezonui baigiantis, šių uogų kainos toli gražu nenukrito taip, kaip turėtų būti sezono pabaigoje. Dabar braškių kilogramas turgavietėse kainuoja apie 4 eurus.

„Gali pasidžiaugti braškininkai, nes tikrai buvo jiems sezonas palankus. Jie daug gal ir nenukentėjo nuo šalnų, nes tuo metu braškės nebuvo pradėjusios žydėti. Taip pat sezonas nebuvo labai lietingas“, – teigė A. Ispyrian.

Sudėtingiausia – mėlynėms


Anot Lietuvos uogų augintojų, perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos vadovės, mėlynės nukentėjo nuo šalnų, todėl gausiai nežydėjo.

„Visi sako, kad ir miškuose jų yra surenkama tikrai mažai“, – teigė A. Ispyrian.

Mėlynės

Šilauogių derlius – kiek geresnis.

„Šilauogių, manau, kad yra daugiau. Čia jau daugiau gal nuo priežiūros, kaip žmonės prižiūri sodus priklauso“, – teigė Lietuvos uogų augintojų, perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos vadovė.

Daugėja perpardavinėtojų


Pastebima, kad dėl itin aukštų uogų kainų daugėja perpardavinėtojų.

„Jie atveža iš Lenkijos, kad ir tos pačios Estijos, Latvijos, kur yra mokesčiai mažesni negu pas mus Lietuvoje. Lietuvos vietiniams ūkininkams tikrai sunku konkuruoti“, – dalijosi A. Ispyrian.

Tiesa, mažėja ne tik derlius, bet ir pačių ūkininkų skaičius. Skaičiuojama, kad per šešerius metus vien auginamų aviečių plotai sumažėjo beveik 50 procentų. Ta pati tendencija pastebima ir su kitomis uogomis.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: