„Prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą, „Vičiūnų grupės“ atstovai pažadėjo, kad įmonė pasitrauks iš Rusijos rinkos, bet „Viči“ nestabdo savo veiklos Rusijos Federacijoje, ieško naujų darbuotojų ir moka didelius mokesčius į agresoriaus biudžetą. Tai tapo pagrindu Nacionalinei korupcijos prevencijos agentūrai „Vičiūnų grupę“ įrašyti į Tarptautinio karo rėmėjų sąrašą“, – nurodoma pranešime.

Delfi kreipėsi komentaro į „Vičiūnų grupę“, tačiau bendrovė atsakė, kad nuo komentarų susilaikys.

Kauno meras ir vienas „Vičiūnų grupės“ savininkų Visvaldas Matijošaitis taip pat nekomentuoja sprendimo įtraukti šią įmonių grupę į tarptautinį karo rėmėjų sąrašą, tačiau, kaip teigiama Eltai perduotame komentare, laikinosios sostinės vadovas pažymi: „kategoriški pareiškimai ir skubotos išvados tikrai neprisidės prie tikslo – greičiau parduoti verslą ir iš ten išeiti“.

Nazk.gov.ua rašo, kad „Vičiūnų grupė“ gamina ir tiekia įvairius maisto produktus. Ji ne tik yra viena didžiausių surimio gamintojų pasaulyje, bet ir ekonomine prasme stipriausia jūrų gėrybių gamintoja Europoje. Bendrovės būstinė veikia Lietuvoje, o gamyklos – ne tik Lietuvoje, bet ir Ispanijoje, Estijoje ir Rusijos Federacijoje.

„Kol tokie puikiai žinomi prekių ženklai kaip „Viči“ ir toliau bus matomi Rusijos – šalies agresorės – rinkoje, tol pasaulis gaus klaidinančią žinutę, jog Rusijos Federacija išlieka tarptautinės ekonomikos dalimi. Taigi, Rusijos gyventojai mato, kad demokratinis pasaulis nuo jų nenusisuko, esą, jie viską daro teisingai.

Dauguma bendrovių jau priėmė reikiamą teisingą sprendimą ir, gerbdamos demokratines vertybes, iš Rusijos Federacijos rinkos pasitraukė. Deja, bet „Vičiūnų grupė“ nėra viena iš jų ir duotų pažadų netesėjo“, – teigia Ukrainos nacionalinės korupcijos prevencijos agentūros pirmininkas Oleksandras Novikovas.

NACP savo pranešime rašo, kad dar 2022 metų kovą bendrovės vadovas Šarūnas Matijošaitis žadėjo, kad bendrovė iš Rusijos rinkos pasitrauks per ateinančius 3-4 mėnesius.

„Pažadas tesėtas nebuvo, „Vičiūnų grupė“ ir toliau veikia Rusijoje, jos produkcija ten viena mėgstamiausių. Bendrovė nemažina veiklos apsukų, samdo naujus darbuotojus dukterinėms įmonėms ir pildo šalies agresorės biudžetą mokesčiais.

Pavyzdžiui, didžiausioje „Vičiūnų grupės“ gamykloje Rusijoje „Vičiūnai-Rus“ dirba 1500 žmonių. Ji veikia Kaliningrade, o 2022 metas jos grynasis pelnas ne tik ne mažėjo, bet ir augo net 156 proc. (iki 20 mln. skaičiuojant doleriais).

Dukterinė „Vičiūnų“ bendrovė „BaltKo“, atstovaujanti grupei Rusijoje, teikia žuvies perdirbimo, surimio ir jūros gėrybių gamybos paslaugas. 2022 metais jos grynasis pelnas siekė 2,5 mln. skaičiuojant doleriais“, – nurodoma agentūros pranešime.

Delfi primena, kad parduoti verslą Rusijoje „Vičiūnų grupė“ ketina nuo karo Ukrainoje pradžios. Šarūnas Matijošaitis yra žadėjęs, kad tai bus padaryta per keletą mėnesių. Praėjusių metų kovą Visvaldas Matijošaitis teigė, kad susitarimas yra finišo tiesiojoje, tačiau daugiau komentarų apie pardavimą sulaukta nebuvo. Balandį apie verslą Rusijoje pasisakė ir „Vičiūnų grupės“ valdybos narys Dainius Matijošaitis.

„Šiai dienai yra padaryta viskas, kas yra mūsų rankose. <...> Kai procesas bus baigtas, mes jį detalizuosime. Mūsų kompanija ir didelė komanda žmonių jau labai seniai yra padariusi viską, kas mūsų galiose, toliau procesui įtakos mes nedarome. Išgirskite vieną kartą, mes verslo už dyką Rusijoje rusams neatiduosime. Daugiau komentarų Rusijos verslo tema bus tada, kai tema bus uždaryta. <...> Šiai dienai mes turime per daug norinčių pakenkti, prikaišioti mums pagalius į ratus, todėl ir nekomentuojame. Proceso eiga ir kryptis nėra pasikeitusi nuo praėjusių metų pavasario“, – žurnalistams sakė D. Matijošaitis.

„Verslo žinios“ praėjusių metų rugpjūtį paskelbė, kad Visvaldo Matijošaičio ir jo verslo partnerio Liudo Skieraus valdomas verslas, remiantis Rusijos juridinių duomenų registru, 2022 metais gavo apie 368 mln. Eur pajamų Rusijoje, grynasis pelnas siekė 37,86 mln. Eur (rugpjūčio 1 d. kursu). 2021 m. buvo uždirbta apie 8,76 mln. eurų

Vz.lt rašė, kad savo akcininkais „Vičiūnų grupę“ ar „VG Holding“ nurodo mažiausiai 8 Rusijoje veikiančios bendrovės: gamykla Kaliningrade „Viciunai-Rus“, „BaltKo“, „Transim Logistik“, „Fort Trans Logistik“, „Frost Logistik“, logistikos kompanija „Centrus“, „ViciRusTrans“, „Refterminal“.

Norite pranešti naujieną ar išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)